Ei herkille silmille tai vatsoille..

HOX! Kirjoitus sisältää kuvia ja tekstiä, joka ei välttämättä sovi herkimmille lukijoille.

Halusin nyt aloitta tän kirjoituksen jota oon jo pitkään haaveillu ja suunnitellu kirjoittavani.. Eli siis, olen joissain kirjoituksissani maininnut siitä miten vahvasti yliliikkuva olen. Mutta jotta kaikki kykenisivät ymmärtämään tämän niin esittelen teille ns yliliikkuvuus kriteerit eli Beightonin kriteerit..

Beightonit

Kuva napattu Googlen kautta Ehlers-Danlos-sivustolta.

Mutta siis Beightonit arvostellaan aika yksinkertaisesti samalla kun potilas taivuttaa niin paljon kun pystyy.   Testattavat nivelet ja pisteytykset menevät seuraavasti:

 • pikkusormen ojennus suorakulmaan tai sen yli.
 • peukalon taivutus kohti  kyynärvartta tai sitä vasten.
 • kyynärnivelten ojennus yli kymmeneen asteeseen.
 • polvien yliojennus, kyllä seisten, ainakin kymmenen astetta.
 • kämmenet lattiaan polvet suorina.

Jokaisesta taivutuksesta saa yhden pisteen.   Omat ns ennätyspisteeni on ollut 8/9 :’D mut sitten taas huonona päivänä voi olla et saan heikot 4/9, joten vaikka oon todella yliliikkuva niin en mä silti joka päivä ole ylikypsä spagetti.. Jokainen teistäkin voi vaikka kokeilla itse kotona miten itse luonnistuu.

Kuten arvata saattaa niin kun nivelet ja kudokset antaa herkästi periksi ja taipuu paljon niin lihakset joutuu ylitöihin, mikä aiheuttaa lihasjännitystä ja kireyttä. Eli kun olet yliliikkuva lihaksesi jännityvät ja kiristyvät ja et enään veny niin helposti.

Itselleni venyminen on aina ollut ennemmin taito kuin harjoiteltu asia. Muut venyttelivät vuosia taipuakseen spagaattiin ja itseltäni se vielä pari vuotta sitten onnistui lämmittelemättä.. Muita lapsuuden lempitemppuja oli laittaa molemmat jalat niskan taakse ja saada ne sieltä pois ilman käsiä, laittaa kyynärpäät yhteen selän takana ja jalkapohjat vastakkain etunojassa sain kasvot lattiaan.. Sekä oli aivan parasta loistaa sekä baletti-, että liikuntatunneilla venytellessä, sekä telinevoimistelu ja aerobisen liikunnan tunneilla.

hypermobility

Tämä on ollut yksi suosikki tempuistani jo lapsesta lähtien, aiemmin sain kyynärpäät yhteen, muttei onnistu enään sillä lihakset hartioissa ja lapaluissa on kiristyneet niin paljon.

hypermobility

Tämä on se jolla usein saan lääkärit ihmettelemään. Ja samoin tämä on syy joka aiheutti minulle niin pahat arvet selkääni jossa on ollut pitkään hyvin hankala hoitoinen akne, sain itse sekä raavittua että puristeltua tulehtuneita ja märkiviä aknenäppylöitä..

hypermobility hypermobility

Tiedän että joihinkin näistä taipuu kuka tahansa, mutta tavoitteenani on osoittaa se miten paljoon taivun ja kuinka ns helposti. Kuvia katsoessahan kuuluu ottaa huomioon että tämä on ollut taas yksi huonommista päivistä niin kipujen kuin ns kestävyyden kannalta. Vaikka olen tänään kyennyt liikkumaan, en ole kyennyt itse kantamaan edes kahvikuppia saatika tekemään salilla juuri mitään vaikka sain itseni sinne vietyä.

hypermobility hypermobility

Tässä min niin älyttömän hankalat spagetti- ja ”pianonsoittajan” sormet. Sormeni liikkuvat yli todella paljon, joka aiheuttaa yksinkertaisesti kipua ja heikkoutta. Lisänä yliliikkuvuuteen käsiäni riivaa myös Raynauldin oireyhtymä eli todella heikko ääreisverenkierto, joka aiheuttaa jo itsessään kipua. Käteni ovat olleet heikossa kunnossa nyt noin 3-vuoden ajan. Olen joutunut pyytämään apua purkkien avaamisessa, ruuan pilkkomisessa ja astioiden yms nostamisessa. Apuvälineitä mulla on sormiin tuet, sekä rannetuet. Myös apuvälinepihdit ja -sakset minulla on, ja ne on käytössä ahkerasti. Monia ns apuvälineitä löytyy esim class ohlsonilta.

hypermobility  Tässä näkyy selkäni asento ilman selkätukea. Alaselkäni asento on väärä lonkista johtuvan kivun vuoksi ja yläselän huono ryhti johtuu alaselän heikosta asennosta.. Taustalla näkyvä juliste ei ole minun :’DD

hypermobility hypermobility

Alaselän tuki muuttaa koko asian ja alaselän kivut helpottuvat jo hetken tuen laittamisen jälkeen. Toivottavasti kuvista selkenee, takana on tukia jotka pitävät asennon oikeana ja takaa eteen menee leveät nauhat jotka tulee tarroilla kiinni ja kiristää tuen sopivaksi. Tämä on itseasiassa äitini oma mutta ei toiminut hänelle joten sain ensin kokeiluun mutten taidakkaan enää palauttaa ;’DD

hypermobility hypermobility

Tässä näkyy suunnilleen mikä on jalkojeni asento, ikään kuin omasta näkökulmastani, eli polvet ovat yleisesti, eli seison siis ylensä jalat lukossa jos en tarkemmin keskity asentooni. Toisessa kuvassa näkyy mille polveni näyttää sivusta katsottuna, en sanoisi että nää on mitään kaunista katsottavaa. Muttei nää oo mitään helppoja kumppaneita elääkkään, en oo tähän mennessä näihin mitään tukia saanut vaikka nää on noin kerran viikossa ”käyttökelvottomat”..

hypermobility

Tässä vielä tämä miten pitkälle tänään taipuu selkä, vaikka vielä eilen sain kämmenet kokonaan lattiaan.. Jokainen päivä on erilainen..

hypermobility  hypermobility

Tämä on se mikä on monien mielestä ällöttävin temppuni sen lisäksi kun saan sormeni 90 asteen kulmaan ns väärään suuntaan :DD Molemmissa käsissäni peukalot taipuvat samoin. Tuossa lievästi yliliikkuvan kumppanini kanssa naureskeltiinkin sille kun hän kokeili omalla peukalollaan samaa ja väliä jäi reilut viisi senttiä käsivarren ja peukalon välille. Samoin tässä näätte mun vielä ällöttävämmän kyynärpään, jotta sain kaikki noi Beightonit kuvatuksi. Näin on usein tultu nojailtua ja sit oon saanu pitkiä katseita, milloin milläki lääkärikäynnillä tai koulutunnilla. 😀

Peto

Ja kuten arvata saattaa kirjoittamisessa tarvittiin tietysti oikolukija ja valvoja näin pitkää tekstiä tehdessä ettei voitu välttyä Pedon avulta. 😀

Näistä olen tietty kiinnostunut, miten te taivutte? Onko kysyttävää? Kiinnostaako vaikka miten taivun jostain kohtaa mitä ei tullut esille? Tai onko muuta kysyttävää asioiden etenemisestä? Mielelläni teen myös toivepostauksia!

Toivottavasti kukaan ei nyt järkyttynyt tai muuta!

16 kommenttia

 1. Hanski sanoo:

  Ei noi kuvat ollu nii ällöttäviä ku luulin. Itte oon sellane kankikaikkonen etten taivu mihinkään suuntaan =D

  • Jenni sanoo:

   No hyvä ettei ollu, ajattelinkin onneksi vaan varmuuden vuoksi nuo varoitukset pistää :’D onni se sekin ettei taivu paljoa :’D

 2. T sanoo:

  Minulla on ylitaipuisat nivelet, mutta en (onneksi) taivu läheskään kuten sinä. Tosin tuo viimeisin kuva kyynärtaipeesta, teen usein vahingossa juuri samoin… Samoin polvet menee miten sattuun. Kipuja on välillä kehossa ja erityisesti selkä jumii.

  • Jenni sanoo:

   Monet on joillain tapaa hiukan hypermobiileja, ja sitä tapahtuu juuri vahingossa, kannattaa tosiaan kiinnittää välillä enemmän huomiota vääriin asentoihin, niitä tulee helposti ja ne ei tee hyvää nivelille. Kannattaa tosiaan mennä lääkärille jos kivut on pahoja tai lisääntyy :’) tsemppiä!

 3. Pinxxxu sanoo:

  Joo polvet ja kyynärpäät tekee automaattisesti samaa.. Miul on ällöimmäks koettu sormet jotka ilman apuaki taipuu jo sen 90° ongelmitta venyttämällä viel lisää. Käsiä en oo saanu maahan koskaan, mutta käet menee selän taakse samalla lailla kuin sinulla. On hauskaa tietää etten oo ainu, jonka jalat menee niskantaakse ja ilman käsiä pois, pienenä tein liikaakin sitä. Onko sinulla ollut aina kipuja nivelissä vai vain ajoittain?

  • Jenni sanoo:

   Aina.. Nyt jotain 5vuotta jo ollu ja mulla on ollu vaan satunnaisia päiviä kovemmilla lääkkeillä ilman kipuja mut neki on ollu pikaisesti ohi

 4. Rixu sanoo:

  Polvet, sormet, kyynärpäät ja eteentaivutus näyttää aika samalta kuin mulla. Spagaattia en ole koskaan päässyt (en tosin ole treenannutkaan), mutta kaverit kyselee usein venyttelyjä tehdessä et onko mulla selkärankaa ollenkaan. Luojan kiitos itsellä ei pahemmin kipuja aiheudu muulloin kuin kovassa rasituksessa. Ainoana isompana ongelmana tällä hetkellä on kipuileva ranne, tosin jännetupentulehduksen aiheuttamana. Itse kyllä veikkaan et liikkuvuudellakin on osansa asiassa, ei se edestakas vääntyily ainakaan helli jänteitä.

 5. Jenna sanoo:

  Olipa silmiä avaava postaus. En ole tullut koko asiaa ajatelleeksi, että omat vaivat vois johtua tällaisesta. Nuorempana tein kans noita ”temppuja” mitä siekin. Peukalo menee helposti kyynärvarteen kiinni ja kädet ja polvet kääntyy… nuorempana ällötin ihmisiä menemällä mahalleen maahan ja siitä sit taivuttaa yläkroppaa niin että pää osuu takareisiin/takapuoleen. Ja kans noi jalat niskan taakse yms. Lonkat on kans vissii tosi avonaiset ja löysät. Soitin aiemmin paljon pianoa ja kyynärpäät ja ranteet kipeytyi, silloin tällöin ihan muuten vaan iskee sellainen jomottava kipu niveliin. Jalat ei kestä lenkkeilyä, kun polvet ja nilkat tulevat han mahdottoman kipeiksi. Onneks tulevat vain tuosta juoksemisesta. Välillä on kovia alaselkä/selkäkipuja/kramppeja. Sen tiedän, että lapsena oli tosi paha notkoselkä ja sitä sitten jumpattiin ja opeteltiin uutta asentoa. Mutta tiedä nyt lopuksi mistä kipuilut johtuu… Tosi paljon tsemppiä ja jaksamista siule!

 6. Annika sanoo:

  Tää postaus ja kuvat sai miun jumppasynapsit aktivoitumaan 😀 Miullakin yliliikkuvuutta, mutta hämmästytti että useat noista menee aika vaivatta 😮

  Aina on ollu kipuja nivelissä, mut oon vaan paukutellu ne pois ja nyt alko vähän huolestuttamaan :S

  Postauksias on ilo lukea! Jaksamista arkeen <3

  • Jenni sanoo:

   Aijaijai, älä ainakaan napsuttele niitä enempää kun se tekee vaan enemmän pahaa! Mutta kiitos ja samoin!

 7. Jenni sanoo:

  Herranjumala, onhan mulle joskus joku yliliikkuvista nivelistä leikillä maininnut, mutta en oo ikinä jättäny sitä vaivaamaan päätäni sen enempää. Nyt kun tuota ensimmäistä kuvaa katsoin ja koko tekstin luin, oli mielenkiinnosta pakko kokeilla että miten ne normaalit nivelet sitten käyttäytyy. Noh, en saanut vastausta, koska sormeni, ranteeni, polveni ja kyynärpääni taipuvat ihan kuin sinun kuvissasi selkä on tosin notkea kuin näkkileipä ja sormet jää kauas lattiasta. Ja ensimmäistä kertaa eläissäni olen iloinen siitä. Kiitos kertomuksestasi, tämä todella herätti!

 8. Katri sanoo:

  Peukalot ja polvet taipuu ihan samalla tavalla kuin sulla. Kämmenen menee heittämällä lattiaan, mutta jos istun jalat suorana, jää sormet kauas varpaista. Mausteena on polvien ja kyynerpäiden lukkoilu. Muita ongelmia ei onneksi ole ollut. Tsemppiä ja jaksamista!

Kommentointi on suljettu.