Kaksi vuotta avanneleikkauksesta ja vinkkejä uusille avanneleikatuille

UUSI YRITYS

Viikonloppuna tuli täyteen tasan kaksi vuotta yhteiseloa avanteen kanssa. Lauantaina istuin parvekkeella auringonsäteiden lämmittäessä ihoani, mietin, kuinka paljon elämäni on mennyt eteenpäin kahdessa vuodessa. 14.4.2016 oli uuden elämäni ensimmäinen päivä. Makasin tuolloin lääketokkurassa osastolla leikkauksen jäljiltä. Leikkauksessa purettiin J-pussin ja tehtiin pysyvä ohutsuoliavanne.

IMG_8185Alku oli vaikea ja toipuminen kesti kauemmin kuin ensimmäisestä leikkauksesta, mutta vastoinkäymisten jälkeen elämänlaatu koheni päivä päivältä paremmaksi. Nyt kaksi vuotta myöhemmin pystyy ajattelemaan noista alkuvaikeuksista positiivisesti, vaikka silloin oli todella turhautunut olo, kun avannesidos piti ohivuotojen takia vaihtaa jopa 8 kertaa päivässä. Nyt ajattelen, että sain alkuun hyvää harjoitusta ja shokkihoitoa. Tulipahan opittua sidoksen vaihdot ja haavahoidot. 🙂

Alun ohivuodot johtuivat siitä, että en ollut löytänyt sopivaa sidosta itselleni ja, koska avanteeni oli kallistunut oikealle tikkien repeämisen ja pyoderman takia. Kokeilin useita sidoksia kunnes löysin Coloplastin convex pussin. Convex pussissa on siis kuperan mallinen pohjalevy joka painaa avannetta ulospäin ja näin ollen ohivuotojakaan ei tule, niin herkästi kuin tasaisen pohjalevyn kanssa.

Avanteen ansiosta olen saanut elämäni takaisin. Pystyn käymään töissä.  Pystyn harrastamaan liikuntaa, näkemään kavereita. Tärkeintä on, että olen saanut vapauteni takaisin, en ole enää kotini ja vessani vanki, vaan pystyn liikkumaan vapaasti ilman stressiä siitä, että missä on lähin vessa tai, että kerkeänkö vessaan. Tuo pussi oikeassa kyljessä on antanut minulle niin paljon, en voi olla kuin kiitollinen. Vuosien Colitis ulcerosan sairastaminen ja j-pussin rajoittama elämä vei itsetuntoni pohjamutiin, avanteeni on saanut minut arvostamaan ja rakastamaan kehoani sellaisena kuin se on. Minua ei haittaa arvet tai avannepussi, vaan ne ovat minulle merkkejä taistelusta, jossa olen voitolla. Toki aina välillä on vastoinkäymisiä terveyden kanssa, mutta tässä vuosien varrella siihen on ikään kuin tottunut. Nyt elän päivä kerrallaan ja nautin elämästä.

Vinkkejä uusille avanneleikatuille

Tässä muutamia vinkkejä niille, jotka ovat menossa avanneleikkaukseen tai ovat juuri olleet leikkauksessa.

1.Avannetuote näytteiden tilaaminen

Eri valmistajilta voi tilata näytteitä heidän tuotteistaan. Itse olen kahden vuoden aikana käyttänyt Dansac, Eakin, Convatec, Hollister, Welland ja Coloplast merkkien tuotteita.  Olen tilannut Coloplastilta näytteitä ja testannut niitä. Itselleen sopivien avannetuotteiden löytäminen on tärkeää hyvän elämänlaadun kannalta. Jokainen avanne on erilainen, joten myös eri tuotteet sopivat eri ihmisille. Suosittelen testaamaan tuotteita ja olemaan kärsivällinen. Avannehoitaja auttaa myös sinua löytämään sopivat tuotteet.

2.Avannesidoksen vaihtaminen

Tältä näyttää pussin vaihdot nykyään. Paljon saa askarrella, mutta tähänkin alkaa jo muodostumaan rutiini.
Kaikki valmiina uuden avannepussin vaihtoon. Tältä näyttää minun pussin vaihdot silloin, kun avanteen viereinen iho on rikki.

Alussa, kun avanne on vielä uusi, niin avannesidoksen vaihtaminen voi tuntua vaikealta, mutta ajan kanssa se muuttuu helpommaksi. Tämäkin asia vaatii treeniä, vähän ajan päästä huomaat, kuinka näppärästi vaihdat avannesidoksen.

3.Ohivuodot

Ohivuodot on ärsyttävin asia avanteessa. Varsinkin silloin, kun avanne on vielä tuore ja uusi asia sinulle. Ohivuotoja ei todellakaan kuuluisi olla joka päivä, siitä tietää, että kyseinen avannesidos ei välttämättä ole avanteellesi sopiva tai olet laittanut sen huonosti. Ohivuotoja tulee sopivankin avannesidoksen kanssa, mutta todella harvoin. Paras neuvo, minkä ohivuodon sattuessa voin antaa, ota rauhallisesti ja hengitä syvään. Kun pysyt rauhallisena, avanteen vaihtaminen sujuu paljon paremmin. Ei kannata mennä paniikkiin, jos ohivuoto sattuu esimerkiksi julkisella paikalla.

4.Pidä avannetarvikkeet aina mukana

Itselläni on aina mukana avannetarvikkeet laukussa tai repussa, koska ikinä ei voi tietää milloin niitä tarvitsee. Olen muutaman kerran joutunut vaihtamaan avannesidoksen kauppakeskuksen vessassa. Nykyään tunnen todella herkästi, koska ohivuoto on alkanut ja osaan mennä ajoissa vessaan vaihtamaan sidoksen. Käytän avanteeni kanssa lisäteippejä, jotka ohivuotojen sattuessa estävät vaatteiden sotkeentumisen. Lisäteipit ikään kuin pitää ohivuodon siellä alla ja se ei pääse koskaan vaatteille asti.

5.Avannehoitaja

Avannehoitaja on avanneleikatun tärkein tuki ja turva. Heille voi soittaa, jos jokin asia mietityttää tai tarvitsee apua. Itselläni on ihana avannehoitaja, joka on alusta asti pysynyt samana ja olemme yhdessä hoitaneet avanteeni iho ongelmat kuntoon ja hän auttoi minua löytämään sopivan avannesidoksen, jonka myötä elämänlaatuni on nyt parempi kuin vuosiin. Suuri kiitos siitä hänelle! <3 Ei kannata yhtään arastella ottaa avannehoitajaan yhteyttä, jos yhtään siltä tuntuu. Sieltä saa parhaat vinkit avanteen hoitoon.

6.Vertaistukiryhmät

Vertaistuki on mielestäni todella tärkeää. Kuulun itse Facebookissa vertaistukiryhmiin sairauteni ja avanteeni takia. Vertaistukiryhmissä on parasta se, että siellä voi kysyä samassa tilanteessa olevilta neuvoa tai ihan vaan jakaa omia tuntemuksiaan sairaudesta ja arjesta sairauden/avanteen kanssa.

7.Avanteen hyväksyminen

Avanteen hyväksyminen on hyvin yksilöllinen prosessi. Toisilla se voi viedä enemmän aikaa ja toiset taas hyväksyvät avanteen heti. Anna itsellesi ja kehollesi aikaa tottua uuteen tilanteeseen. Avanteen saaminen on iso muutos elämässä ja omassa kehossa. Itsellä oli aikaa valmistautua henkisesti avanteeseen ja se oli oma päätökseni, näin ollen myös helpompi hyväksyä. On varmasti vaikeampi hyväksyä avanne, jos se tulee yllättäen eikä siihen ole kerennyt valmistautua.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli jotain apua. Oikein mukavaa kevättä kaikille. 🙂

https://www.facebook.com/MeMylifeAndIBD/