Avanne ja iho-ongelmat

UUSI YRITYS
Pyoderma update

Pyoderman kanssa pahin on toivon mukaan nyt ohitse. Kipu on helpottanut ja enää pyoderman reunat ovat kipeät. Kipu tuntuu lähinnä pussia vaihdettaessa. Aikaisemmin kipua oli koko ajan, istuminen ja kumartuminen sattui todella paljon. Viikon verran jouduin syömään vahvempia kipulääkkeitä, jotta pystyin nukkumaan. Nyt ei tarvitse enää niihinkään turvautua.

Kortisonia olen syönyt pari viikkoa annoksella 10mg/vrk. Pyoderma alkaa pikkuhiljaa paranemaan. Tällä kertaa ei ole ollut ongelmia pussin pysymisen kanssa, koska avanteen ja pyoderman välissä on kaistale tervettä ihoa. Myös avannepussin vaihtaminen hieman pehmeämpään Sensura Mio soft Convex pussiin on osoittautunut hyväksi valinnaksi. Pehmeämpi pohjalevy vähentää painetta iholla ja näin ollen tuo kipeä pyoderma iho ei rasitu.

Aquacell nauha, puudute, uudet lisäteipit ja Sensura Mio soft Convex pussi.
Aquacell nauha, puudute, uudet lisäteipit ja Sensura Mio soft Convex pussi.
Tältä näyttää pussin vaihdot nykyään. Paljon saa askarrella, mutta tähänkin alkaa jo muodostumaan rutiini.
Tältä näyttää pussin vaihdot nykyään. Paljon saa askarrella, mutta tähänkin alkaa jo muodostumaan rutiini.

Tämä kuukausi onkin täynnä lääkäriaikoja ja avannehoitaja aikoja. Kuun lopussa on tulossa vielä tähystys, jostain syystä se stressaa minua. Olen hyvin pitkään kärsinyt erilaisista vatsaoireista ja väsymyksestä ja sitten tämä pyoderma vielä tähän päälle, tuntuu että kaikki nämä oireet liittyvät jollain tavalla toisiinsa.

Ihotautilääkäri

Torstaina kävin ensimmäistä kertaa ihotautilääkärillä näyttämässä pyodermaa. Kaksi eri lääkäriä totesi asian ja tutki. Silmämääräisesti ja oirekuvaltaan haava avanteen vieressä on pyoderma gangrenosum eli haavautuva ihotulehdus. Pyoderman reunalta otettiin biopsia kahdesta eri kohtaa diagnoosin varmistamiseksi. Alue puudutettiin ensin. Puuduttaminen sattui jonkin verran, koska pyoderma on muutenkin todella kipeä, onneksi puudutus alkoi pian tehoamaan. Itse biopsian ottaminen ei sattunut ollenkaan. Lopuksi lääkäri laittoi muutamat tikit tuohon kohtaan. Tulokset koepaloista tulee parin viikon sisällä.

Hoidoksi aloitettiin Cellcept 500mg annoksella 2 tablettia 2 kertaa vuorokaudessa. Kyseinen lääke on minulle aivan uusi, joten lääkityksen aloittaminen jännittää mahdollisten sivuoireiden takia. Onneksi on kuitenkin turvaverikokeet, joiden avulla seurataan tilannetta, jotta mitään ikävää ei pääse tapahtumaan. Kortisoni annosta nostettiin 10mg→30mg. Kortisonin rinnalle aloitettiin Somac 20mg annoksella 1 tabletti päivässä suojaamaan mahaa prednisolon lääkityksen ajaksi. Uusi aika ihotaudeille on kuukauden päästä. Toivotaan, että lääkkeet alkavat tehoamaan ja, että ne vauhdittaisivat pyoderman parantumista.

Mikä pyoderma gangrenosum on ja miksi se uusiutui?

Pyoderma gangrenosum eli haavautuva ihotulehdus on harvinainen ja vaikea sairaus, jossa ihoon muodostuu muutamassa päivässä kivuliaita pieniä paiseita, jotka haavautuvat ja alkavat märkiä.(lähde:https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01049 )

Colitis ulcerosaan voi liittyä liitännäissairauksia, joista toiset ovat yhteydessä suolitulehduksen aktiivisuuteen ja toiset taas esiintyvät sairauden vaiheesta riippumatta. (lähde:https://crohnjacolitis.fi/tietoa-sairauksista/colitis-ulcerosa/komplikaatiot-ja-liitannaissairaudet/)

Minun tapauksessani pyoderman aiheuttaa Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentuledus. Vaikka minulta onkin leikattu paksusuoli pois, niin siitäkin huolimatta liitännäissairauksia voi tulla. Ihotautilääkärini sanoikin, että tällä kertaa sen on voinnut laukaista tulehdus ruuansulatuskanavassa. Ainakin omaan järkeeni tämä teoria käy, koska vatsa oireiden paheneminen ja tämän pyoderman uusiutumisen ajankohta on lähellä toisiaan. Toki pyoderman on voinut aiheuttaa jokin muukin. Ensiviikolla pääsen tähystykseen, toivottavasti saan sieltä selvyyden, mikä vatsa oireeni aiheuttaa.

Mukavaa viikonloppua kaikille!<3

https://www.facebook.com/MeMylifeAndIBD/