Avanteen kanssa uimassa

 

UUSI YRITYS

Itsetunto ja itsevarmuus

Kesän alussa asetin itselleni muutamia tavoitteita, joista suurin osa on tullut suoritettua. Yksi tavoitteista oli käydä uimassa ainakin kerran tämän kesän aikana. En ole käynyt uimassa moneen vuoteen. Viime kerran kävin uimassa 2012. Syy sille miksi en ole käynyt rannalla tai uimassa ylipäätään on, että en ole ollut sinut oman kehoni kanssa. Sairauden takia kehoni on muuttunut hyvin paljon, enkä nyt puhu leikkausarvista.
Lukuisten kortisonikuurien tuomat lisäkilot eivät ole tehneet hyvää itsetunnolle. Enimmillään kiloja kortisonista tuli 2014 ennen ensimmäistä leikkausta. Kuuri kesti noin puoli vuotta ja hyvin pitkään mentiin isoilla annoksilla. Tuon kuurin aikana painoa tuli lisää melkein 20kg, Kuurin loputtua painosta lähti 5-6kg, mutta loppujen kilojen kanssa onkin sitten saanut taistella. Vaikean tästä on tehnyt se, että aina, kun olen saanut painoa putoamaan, olen joutunut uudestaan kortisonikuurille ja lihonut uudestaan. Viimeisin kortisonikuuri oli alkuvuodesta, koska pirullinen ihosairaus pyoderma gangrenosum uusi avanteen viereen. Tällä kertaa kortisonista ei kuitenkaan ollut hirveästi apua, joten kuurin loputtua ei aloitettu uutta kuuria. Pyoderma saatiin onneksi taltutettua muilla lääkkeillä.

Olen kuitenkin oppinut tästä kaikesta, miten kroppani toimii. Kortisonikuurit tuntuivat hidastavan aineenvaihduntaa. Nyt aineenvaihdunta on taas alkanut toimimaan normaalisti. Kesän aikana kiloja on lähtenyt 6kg, tavoitteeseen on vielä matkaa, mutta olen lähempänä omaa tavoitettani. Numeroita tärkeämpää minulle tässä on se, että olen itsevarmempi ja minulla on hyvä olla omassa kehossani. . Ehkä myös ikä on muuttanut suhtautumistani omaan kehooni. Jokainen meistä näkee oman kehonsa erilailla kuin muut ja näkee myös ne ”virheet”, mitä kukaan muu ei näe. Pitäisi oppia rakastamaan ja arvostamaan omaa kehoaan, tiedän se ei ole helppoa. Itse olen vasta kaiken sairastamisen ja leikkauksien jälkeen olen oppinut arvostamaan omaa kehoani ja sitä miten vahva se on.

Kesän aikana on painoa pudonnut ja sen alkaa pikkuhiljaa myös itse huomaamaan. Olo on kevyempi ja itsevarmempi.
Kesän aikana on painoa pudonnut ja sen alkaa pikkuhiljaa myös itse huomaamaan. Olo on kevyempi ja itsevarmempi.

Rannalle

Ensimmäisen kerran kävin uimassa Vanajanlinnassa Crohn ja Colitis ry:n keväpäivillä. Nyt on sitten käyty toisen kerran rannalla ja uimassa. Olin jo unohtanut miten kivaa uiminen on. Avanne ei ole minulle mikään este mennä rannalle ja avanne antaa minulle itsevarmuutta lisää, koska pystyn nyt nauttimaan joka hetkestä, ilman ajatusta siitä, että missähän se lähin vessa on. Pussi kestää hyvin uimisen ja pysyy paikallaan. Laitoin varmuuden vuoksi pussin filtterin eteen sen tarran, mikä tulee avannepussien mukana. Tällä samalla pussilla menin seuraavat kolme päivää. Tulen varmasti vielä tänä kesänä uimaan moneen kertaan. On ihanaa, kun vihdoin pääsee nauttimaan kesästä kunnolla! <3

IMG_0013
Jospa sitä saisi vähän väriä tähän kalpeaan ihoon, niin ei tarvitsisi loistaa kilpaa auringon kanssa. 😀
Tässä huikea tilannekuva ensimmäisestä uintikerrasta. Vesi oli kylmää, mutta nopeasti siihen tottui. (C) Nita
Tässä huikea tilannekuva ensimmäisestä uintikerrasta. Vesi oli kylmää, mutta nopeasti siihen tottui.
(C) Nita
Toista kertaa uimassa tänä kesänä.
Toista kertaa uimassa tänä kesänä. Tällä kertaa kävin meressä uimassa. Vesi oli ihanan lämmintä ja siellä olisi viihtynyt, vaikka kuinka kauan.

Terveys

Olin helmikuusta kesäkuun loppuun sairaslomalla. Pidin tuon ajan taukoa koulusta ja keskityin omaan hyvinvointiin. Olen opetellut rentoutumaan ja kuuntelemaan omaa kehoani, kiireessä se tuntuu aina unohtuvan. Koen tärkeäksi sen, että ottaa aina välillä omaa-aikaa ja rentoutuu, niin jaksaa sitten taas ahertaa. Välillä tahtia pitää hidastaa, itselleen sen myöntäminen voi olla vaikeaa. Terveys alkaa pikkuhiljaa olemaan parempi. Pyoderma on mennyt jo umpeen ja uusi iho on parantumassa.
Kesällä kuumilla keleillä pitää muistaa juoda tarpeeksi nesteitä ja käyttää suolaa, mutta välillä sekään ei auta. Toukokuussa tuli pieni nestehukka, jota yritin kotona parannella, mutta jouduinkin sitten menemään sairaalaan hakemaan nestetippaa. He kehottivat tulemaan ensi kerralla vähän aikaisemmin. Muutaman päivän päästä tiputuksesta olikin jo parempi olo.

toukokuussa jouduin hakemaan tipan, kun olin viikon aikana päässyt kuivumaan. Muutaman päivän päästä tipasta olo oli paljon parempi.
toukokuussa jouduin hakemaan tipan, kun olin viikon aikana päässyt kuivumaan. Muutaman päivän päästä tipasta olo oli paljon parempi.

Oli tässä hiljattain myös neljä päivää kestänyt tukos, jonka sain sitten kokiksella hoidettua. Tukoksesta parin päivän päästä olikin sitten vuorossa kovat vatsakivut. Se yö menikin sitten sängyssä pyöriessä yrittäen löytää asentoa, jossa sattuisi kaikkein vähiten. Jossain vaiheessa piti luovuttaa ja ottaa kipulääkettä, niin sainkin sitten sen yön nukuttua. Ilmeisesti kyseessä oli jokin vatsapöpö, kun avanne tuotti pelkkää nestettä päivän ajan.

Syksyn suunnitelmat

koulu jatkuu taas elokuussa. Minulla on edessä uuden opintolinjan valinta, koska en terveyteni takia en valitettavasti pysty tekemään raskaita kuvaushommia ja mahdollisia pitkiä työpäiviä työharjoittelussa ja myöhemmin työelämässä. Toivon, että pystyisin yhdistämään kuvausta edes jollain tavalla opintoihini, koska kuvaaminen kiinnostaa minua paljon. Syksyllä tulen myös jatkamaan töitä, joten jännä nähdä miten töiden ja opintojen yhteensovittaminen onnistuu. Onneksi on vielä hetki aikaa nauttia ”kesälomasta” ja rentoutua ennen, kun pitää alkaa mitään päätöksiä tekemään.

Miten teidän kesä on mennyt?

https://www.facebook.com/MeMylifeAndIBD/