Johtuuko Syrjintä Kateudesta?

Tähän kysymykseen olen viimeisien viikkojen aikana herännyt monta kertaa?
Itse olen luullut Suomessa olevan syrjintää vammaisia kohtaa loppujen lopuksi vähän moneen muuhun maahan verrattuna…
Mutta juuri nyt olen aika eri linjoilla, ikävä kyllä.
Ei meillä vammaisilla ole oikeasti henkilökohtaiisia avustajia kun juuri välttämättömiin asioihin, me emme voi tuosta vain monikaan lähteä käymään kaverilla kylässä, tarvitsemme suunnitella asian hyvin. Taksimatkojahan on rajoittettu 18 matkaa kk eli 9 kertaa kk pääset liikkumaan ja oikeasti kun täällä Kuopiossakin odotat jokaista kyytiä 1,5h ennen kun sen saat. On ihan eri asia hypätä omaan autoon ja lähteä milloin tahtoo tai julkisiin, meille monelle niiden käyttäminen on mahdotonta.
Meille jokainen meno on usein suurenkin työn takna. Suunnittele tarvitsetko apua ja miten selviät jos joku asia ei toimikkaan kuten oli suunniteltu, eli vara suunnitelma on oltava aina.
Sitten apuvälineet. Ei meillä niitä sen vuoksi ole että ne ovat kivoja. Itse en liiku opaskoiran kanssa sen vuoksi että se on hienoa, kun saan mennä opaskoiran kanssa joka paikkaa. Ihan oikeasti se koira on minun silmäni.
Ilman sitä en millään lähtisi esin kaupungille yksin , ei varmasti kukaan muukaan lähtisi silmät sidottuina kaupungille yksin.
En ilkeyttäni kysy apua jos sitä Sinulta kysyn. Tarvitsen sitä silloin ihan oikeasti.
Hnekilökohtaista avustajaa minulla on erittäin pieni tuntimäärä, joten minun on pakko miettiä tarkalleen mihin sen ajan käytän kun apua minulla on. Joudun valitsemaan käynkö vaatekaupassa vai ruokakaupassa tänään, molempiiin emme ehdi…
Tälläisiä valintoja vammattoman ei tarvitse tehdä sen vuoksi että on toisen avun varassa ja riipppuvainen toisesta ihmisesta silloin kun opaskoiran apu esim ei siihen riitä, Koira kun ei osaa puhua… 🙂
Mutta viimeisien kuukausien aikana olen huomannut ihmisten asenteen muuttuneen. Onko tämä Kateutta vai mitä, sen voisi joku minulle kertoa,mutta tätä on tällä hetkellä minulle syyksi kerrottu… Ja sen takia tahdoin avata asiaa omasta näkökulmastani!!
Kirjoitan meidän Arjesta ihan Avoimesti sivulla www.facebook.com/katjajaopaskoira, koska näin koitan edes pikkuisen avata verhoa siihen mitä se vammaisen Elämä oikeasti onkaan!!–

kadekoiruli

Yksi kommentti

  1. Maija sanoo:

    Eipä sitä osaa näkevä edes kuvitella, mitä ongelmia näkövammainen kohtaa ihan tavallisena päivänä. Toivon sinulle paljon auttavia käsiä ja silmiä ja rapsutuksia koiruudellesi <3

Kommentointi on suljettu.