Opaskoira aina mukana

Päätin kirjoittaa nyt näkövammais asiaa, koska perjantaina 15.10 vietettiin Valkoisen kepin päivää ja minäkin suuntaan opaskoirani kanssa eläinten viikon taphtumaaan erääseen peruskouluun.
itse käytän pääasiallisena liikkumisen apuvälineenä opaskoiraa..

Opaskoiriahan Suomessa on noin 200, joten ei loppujen lopuksi niin paljon, vaikka monelle sokeus ja opaskoira yhdistetään samaan.
Aika paljon opaskoirista jo tiedetään ja saamme hyvin työrauhan Opaskoira Bopin kanssa. Mutta edelleen monta kertaa viikossa törmään ihmisiin joille asia ei olekkaan niin itsestään selvä. Minulla on koira käytännössä aina mukana siellä missä liikun. Minulle koira mahdollistaa itsenäisen liikkumisen ja kun opaskoirani on Erittäin tottunut pitkiinkin kokouksiin se nukkuu ne rennosti, moni tätä usein säälii kun vaikka 6h koulutuksen koira joutuu vain makaamaan … Kyllä minä jokaisella tauolla nipistän omasta kahvin juonnin ajasta ja käytän koiran ulkona ja näin pääsemme hetkeksi liikkumaan.
Yksi syy miksi otin nyt aiheeksi opaskoirat on se että sain tällä viikolla mielestäni Erittäin törkeää kohetelua, kun olin erääseen kouluukseen menossa ja olin ilmottautumiseeen laittanut että koira tulee mukaan,mutta tieto ei ollut kuulemma avoittanut ja sain mesoamisen kun en ole ilmoittanut koirasta. Tässä vaiheessa olin valmis lähtemään kotiin, jos minulla olisi ollut kyyti olisin tehnytkin näin . Kysessä on vammaisjärjestön työntekijä ja minä todella otin käytöksestä itseeni. Ehkä olin liian herkkä,mutta eihän kukaan kyseenalaista että saaako ihminen ottaaa rollaattorin mukaan, tai tulla pyörätuolilla ja ihmiset tuovat jaloissaaan vaikka mitä bakteereja jne… Miksi ihmeessä sitten opaskoira joka tuo yhtä paljon koirahilsettä ko tapahtumaan kun yksi ihminen jolla on koira kotona olisi ongelma. Ja kun tässä tilanteeessa ei ollut kukaan Erikois allergiaa iloittanut, tämä oli vain tälläinen EHKÄ valitus…
Välillä mietin että joidenkin ihmisten milestä vammaisten pitäisi vain istua kotona hiljaa eikä näkyä misään ja tästä tapauksesta minulle jäi juuri sellinen olotila… Todella paha mieli oli koko päivän olla ko koulutuksessa ja mietin että osalistunko ko koulutuksen toiseen päivään ollenkaan, mikäli kohtelu on tälläistä taidan jäädä pois tästä toiminnasta, kyllä minä muualle kelpaan toimimaan juuri omana itsenäni ja koiran kera 🙂 Toisaalta tämähän oli vain yhden ihmisen avautuminen eikä saisi olla ehkä niin herkkä,mutta tosiaan ei vammattomille kukaan tule huutamaan että Sinulla on väärän väriset housut, et ilmoittanut sitä etukäteen…. Se voi häiritä jotain toista…
Tässä mietimistä ihmisille, oikeasti moni jää kotiin juuri siksi ettei jaksa enää taistella tälläisten kanssa joilta näitä sammakoista suusta tulee!!
Mutta minua ei näin lannisteta me lähdemme kohti uusia seikkailuja!
www.facebook.com/katjajaoapskoira Katja Heinonen
http://www.erilainentavallinenelama.com/
http://www.facebook.com/katjajaopaskoira