Ruokavaliolla helpotusta endometrioosiin

Olen jo vähän aikaa miettinyt erilaisia keinoja endometrioosikipujen helpottamiseksi. Sen takia koitan nyt saada oikeanlaisella ruokavaliolla helpotusta, koska mehän olemme mitä syömme. Olen jo muutaman päivän etsinyt netistä aktiivisesti tietoa endottarille sopivasta ruokavaliosta ja pääpiirteittäin se on tällainen: ei tyydyttyneitä rasvoja tai lisäaineita, ei gluteiinia, ei maitotuotteita, ei sokeria, ei punaista lihaa, ei kofeiinia, ei alkoholia, eli ei periaatteessa mitään. Ainakaan mitään sellaista, mihin minä olen tottunut. En ala ruokanatsiksi todellakaan, mutta muutamilla valinnoilla uskon, että voin parantaa oloani ja muutenkin syödä paljon terveellisemmin. Löysin aiheeseen liittyen hyvän englannin kielisen sivuston, josta monet muutkin bloggaajat ovat ottaneet ideoita ja vinkkejä. Nyt yritän parhaani mukaan suomentaa sen tähän teille, jotta myös vähemmän kieliä osaavat tai laiskemmat lukijat (teksti on aika pitkä) voivat saada apua 🙂

Kaikki tekstin kuvat on otettu Googlesta
Kaikki tekstin kuvat on otettu Googlesta

Ruokavalion muutos on erinomainen tapa helpottaa oloa. Se tuo paljon positiivisia, fyysisiä ja metabolisia muutoksia. Näitä ovat esimerkiksi kivun helpottuminen, kramppien väheneminen, poistaa tulehdustilaa ja turvotusta sekä vähentää estrogeenitasoa ja tasapainottaa hormoneja. Se myös auttaa painonhallinnassa; estrogeeni varastoituu rasvaan ja endometrioosihan elää estrogreenien avulla. Terveellinen ruokavalio puhdistaa myös kehoa, joten keholle ja endolle haitalliset aineet poistuvat helpommin. Ja totta kai terveellinen ruokavalio nostaa energiatasoa, parantaa immuunijärjestelmää ja parantaa kokonaisvaltaista terveyttä ja uskon, että nämä ovat asioita, joista jokainen endometrioosia sairastava unelmoi.

Tällaiselle lääkkeiden vastustajalle ruokavalion muutoksen tuoma helpotus kuulostaa todella hyvältä. Sivuston mukaan on todistettu, että oikealla ruokavaliolla voi oikeasti saada todella ison avun. Keho on herkkä kaikelle, mitä sinne tunkee. Esimerkiksi monien ruoka-aineallergioiden kanssa reaktio tulee melkein heti. Endometrioosin kanssa reaktio jää pysyvämmin kehoon, eikä sitä välttämättä tajua, mistä huono olo johtuu. Kaikki kuitenkin johtuu ruuan aiheuttamasta kemiallisesta reaktiosta kehossa. Nämä ”huonot” ruuat sisältävät keholle haitallisia entsyymejä ja yhdessä jo kehossa olevien myrkkyjen kanssa lopputulos ei ole hyvä.

vatsakipu

Kipu ja hormonit ovat yhteydessä ruokavalioon. Niin kuin aiemmin kirjoitin, endometrioosi elää estrogeenin avulla ja sitä voi saada kolmella tavalla: keho tuottaa sitä itse, se tulee ruuan mukana tai sitten on kemiallisia estrogeenejä, joita voi saada esimerkiksi kosmetiikkatuotteista. Oikea ruokavalio tasapainottaa näitä estrogeenejä. Näiden lisäksi kehon prostaglandiinitason pitää olla kunnossa. Nämä ovat kudoshormoneihin kuuluvia tyydyttyneitä rasvahappoja, jotka aiheuttavat supistuksia esimerkiksi kohdun lihaksistossa. Näitä käytetään esimerkiksi abortissa tai synnytyksen aloittamisessa, joten ei mikään ihme, että kipuja on. Näitä rasvahappoja on kahdenlaisia, hyviä ja pahoja. Eli pitää siis välttää kovia tyydyttyneitä transrasvoja ja syödä taas hyviä tyydyttämättömiä rasvoja. Tämä kappale on aika kemiaan painottuva, mutta kaikki hahmottuu paljon paremmin, jos tietää mitä kehossa tapahtuu ja mitä se tarvitsee.

Kuidun saaminen helpottaa oireita, koska se auttaa estrogeenin kulkemista kehossa. Pitää kuitenkin varoa, ettei kuitua saa liikaa, koska se aiheuttaa ummetusta. Jotkut kuidut ovat hitaasti sulavia, joten liian suuri määrä vie liikaa vettä muilta toiminnoilta, jonka takia ruuansulatus alkaa toimia hitaammin. Kuitua saa helpoiten hedelmistä ja vihanneksista. Lisäkuitua voi saada helposti myös kokojyvästä (ei kuitenkaan vehnän), pavuista, herneistä ja palkokasveista, ruskeasta riisistä sekä kaurahiutaleista. Lisäksi suositellaan, että tietyssä määrin kannattaa syödä tumman vihreitä vihanneksia, parsakaalia ja kaalia.

Tässä ruokavaliossa on paljon ruokia mitä kannattaa välttää. Näitä ovat esimerkiksi:

Vehnä – Eli leivät, pastat, kakut jne. Vehnä sisältää fytiinihappoa, joka pahentaa oireita. Vehnässä on myös gluteiinia, joka turvottaa ja saattaa pitkittää kehon tulehdustilaa.

Punainen liha – Sisältää huonoja rasvoja, jotka pitkittävät tulehdustilaa, supistelevat kohdun lihaksistossa ja saattavat sisältää ylimääräisiä kasvuhormoneja. Lisäksi voivat sisältää keinotekoisia myrkkyjä.

Sokeri – Aiheuttaa tulehdustilan, koska tuottaa myrkyille paremmat olosuhteet kehossa.

Kofeiini – Lisäävät vatsan kramppeja ja lisää estrogeeniä kehossa.

Maitotuotteet – Maidot, juustot, jugurtit ja kaikki tuotteet, missä on käytetty maitoa. Pitkittää kehon tulehdustilaa, koska lisäävät tulehdusta aiheuttavien huonojen rasvojen määrää.

Tyydyttyneet rasvat ja öljyt – Lisäävät huonoja rasvoja kehossa.

Eines- ja purkkiruuat – Sisältävät paljon lisäaineita ja ovat ravintoarvoiltaan todella huonoja.

Alkoholi – B-vitamiini on varastoitunut maksaan ja alkoholi rasittaa maksan toimintaa liikaa. Hyvää maksan toimintaa tarvitaan estrogeenin poistamiseen kehosta.

10-Dangerous-Foods-For-Endometriosis

Endometrioosin hoidossa kannattaa parantaa immuunijärjestelmän toimintaa sekä hormonien tasapainoittamista. Näihin sopivia ruokia ovat pavut, herneet, linssit, kaikki sipulit, porkkanat, raparperi, siemenet ja pähkinät, inkivääri, vihreä tee, marjat, appelsiini, persilja, fenkoli ja kaalit. Aika kasvispainoitteinen ruokavalio. Totta kai proteiinina voi sitten käyttää vaikka kanaa tai kalaa.

Vaikka ruuasta pitäisi saada kaikki tarvittavat ravintoaineet, niin se ei aina onnistu. Tällaisen ruokavalion kanssa purkista kannattaa syödä vähän lisäapua ja nämä parantavat myös hyvin endometrioosin oireita.

Magnesium – Helpottaa kramppeja ja ylläpitää vesitasapainoa.

Sinkki – Auttaa soluja lisääntymään, joka auttaa paranemista. Lisää myös immuunijärjestelmän toimintaa.

Kalsium – Kalsiumin puutostila voi aiheuttaa kramppeja sekä kipua päässä ja lantiossa.

Rauta – Endometrioosipotilailla on yleensä runsaat ja pitkät kuukautisvuodot, joten anemia on yleistä. Rauta pitää veren määrän ja laadun tasaisena.

B-vitamiini – Tärkeässä roolissa proteiinien,  hiilihydraattien ja rasvan pilkkomisessa.

C-vitamiini – Parantaa immuunijärjestelmää ja auttaa torjumaan sairauksia.

E-vitamiini – Auttaa hapen kulkeutumista ja parantaa immuunisysteemiä.

97609727

Tässä oli tiivistettynä tuo alkuperäinen teksti. Olen ottanut tästä ja muista kirjoituksista paljon vinkkejä omaan ruokavaliooni ja koitan nyt elää edes jotenkin tämän mukaan. Paljon enemmän joutuu miettimään mitä ostaa ja syö, mutta se on varmasti vaivan arvoista. Katsoo nyt, miten tarkasti tätä jaksaa noudattaa, mutta ainakin ensi viikon ruuat vaikuttavat ihan sopivilta. Tilasin myös Fitnesstukulta lisäravinteita, jotka sisältävät paljon hyviä vitamiineja ja mineraaleja. Katsotaan, huomaako eroa myöhemmin.

Onko täällä muita endottaria, jotka haluaisivat tietää tarkemmin mitä syön ja vaikka saada reseptejä? Jos kiinnostusta on, voisin tehdä myös sellaisia postauksia silloin tällöin. Kommenttia kehiin

 

 

2 kommenttia

  1. Anna sanoo:

    Heips! Mua ainakin vois kiinnostaa kuulla tarkemmin, minkälaisia ruokavinkkejä sulla olis heittää. ☺ Itellä vielä ihan alussa tää ruokavalion muutos, enkä millään meinaa oppia! Kun yks ruoka-aine sopis endon puolesta, ni sit pistää refluksi hanttiin.. Hirveetä opettelua ja säätämistä

    • Heidi sanoo:

      Moikka, mä voin tänne päivitellä reseptejä sitten, kun olen päässyt tähän juttuun kunnolla mukaan. Tällä hetkellä oikean ruokavalion saavuttaminen on vähän vaiheessa, kun en kerralla halunnut muuttaa kaikkea 🙂

Kommentointi on suljettu.