Seksi sattuu, mutta kun sitä haluaa silti

Äiti anna anteeksi, tästäkin aiheesta on kirjoitettava tänne, koska se on niin suuri osa tätä sairautta.

Eli siis aiheeseen – seksiin. Se niin ihana asia, mutta silti ainakin osalle endottarista välillä niin tuskainen. Minä kuulun tähän epäonniseen porukkaan. En jokaisella kerralla, mutta ihan riittävän usein. Ajatuksen tähän tekstiin sain, kun eräs nainen haki vertaistukea endometrioosittaret-ryhmässä haluttomuuteen ja yhdyntäkipuihin. Ne ovat osana joka päiväisessä elämässämme, eikä näistä asioista puhumisen kuuluisi olla häpeällistä.

Minä olen aina ollut hyvin seksuaalinen ihminen ja se on ollut aika tärkeä osa parisuhdettani. Seksi ja sen tuoma läheisyys lähentää mielestäni pariskuntien välejä ja minusta olisi outoa, jos esimerkiksi meidän parisuhteessa se loppuisi. Sen takia minäkin kestän mielummin kipua jossain määrin, kun laittaisin haarat kokonaan kiinni. Siltikään monelle naiselle tämä ei ole mahdollista, kivut ovat vain liian kovat. Käymässämme keskustelussa osa naisista kertoi, että endon hoidossa käytetyt hormonihoidot, e-pillerit, Visanne jne. aiheuttivat haluttomuutta ja kuivuutta. Monet myös pelkäävät, että seksi sattuu niin paljon, etteivät sen takia halua harrastaa sitä, joka taas tuo sitä haluttomuutta ja kuivuutta. Monet meistä elävät ikuisessa oravan pyörässä. Surullista on myös se, että jotkut pelkäävät jo ihan pelkkää läheisyyttäkin, suukkoja, haleja, pusuja ja kaikkea ihanaa, mikä parisuhteeseen kuuluu, vain sen takia, että he pelkäävät sen johtavan johonkin muuhun.

endo
Kaikki tekstin kuvat on otettu Pinterestistä

Minä en ole mikään endoasiantuntija, joten en oikein tiedä, miksi jotkut tuntevat kipua. Voihan niihin olla syynä myös jokin muu kuin endometrioosi. Minä olen kuitenkin aina ajatellut, että miehen vehje tai mikä ikinä siellä onkaan ns. osuisi endopesäkkeisiin, koska niitä voi olla missä vain, ja sitä kautta aiheuttavat sitä kipua ja joissain tapauksissa vuotoa. En kyllä tiedä, voiko tämä olla mahdollista 😀 Terve.fi artikkelissa lukee näin ”Naisella orgasmi saa emättimen ulomman osan orgasmivyöhykkeen supistelemaan noin 0,8 sekunnin välein ja supistuksia saattaa tulla jopa 12 kertaa. Nainen ei orgasmin aikana voi välttämättä hallita eri lihasryhmiä ja niissä yleensä tapahtuukin tahattomia supistuksia ja kouristuksia.” Tästä kun ihan järjellä ajattelee, niin endopotilaille nuo tahattomat supistukset ja kouristukset varmasti aiheuttavat kipuja, koska niitä endopesäkkeitä on missä sattuu ja kun nekin alkavat supistelemaan ja kouristelemaan, ei välttämättä olekaan enää niin kivaa. Pesäkkeet elävät myös kuukautiskierron mukaan esimerkiksi turpoamalla, jonka takia joillain on kipuja vaan tiettynä aikana kuukaudesta.

Minulla näihin ”seksioireisiin” kuuluu mahakipu. Tätä ei onneksi tule joka kerralla, mutta se on aina todella paha. Tunnen, kuinka kohtu supistelee ja munasarjat ovat todella kipeät. Samalla se vetää jotenkin koko mahan ihan sekaisin ja tekisi mieli vaan oksentaa ja kivun takia niin on myös käynyt muutaman kerran. Ei mikään seksikkäin kuvitelma. Lisäksi minulla on satunnaista verenvuotoa, joka on välillä vähän kiusallistakin. Ei nyt enää pysyvässä parisuhteessa, mutta kuitenkin.

Minulla nämä kivut eivät enää oikein vaikuta seksielämääni, koska olen oppinut asennoitumaan niihin oikein. Totta kai minua harmittaa kivut ja vuodot, mutta olen oppinut elämään niiden kanssa. Ennen jotenkin häpesin näitä oireita. En halunnut tehdä mitään, koska pelkäsin sitä kipua ja häpesin sitä, miten kehoni toimii. Onneksi en enää. Siltikin edelleen tunnen olevani välillä parisuhteemme huonompi osapuoli, taakka toisen harteilla, vaikka tiedän että en ole ja ettei mieheni ainakaan ajattele niin.

klää

Seksi on yksi asia, mistä en ikinä halua luopua, vaikka se aiheuttaisikin kipua. Nämä vaivat enemmänkin turhauttaa ja totta kai välillä pelottaa, minkälainen kipukohtaus on tulossa vai saanko vain nauttia. Ärsyttää, kun kesken kaiken alkaa sattumaan tai tulee muita ongelmia. Miksen voisi olla normaali, niin kuin monet muut naiset? Miehellenikin vitsailin viime viikonloppuna, että hän voi vielä vaihtaa minut, jos haluaa. Haluaa kuulemma olla silti kanssani, kaikesta huolimatta. Kaiken keskellä auttaa, että hän on niin kannustava ja ymmärtäväinen. En tiedä mitä tekisin, jos vällyjeni välissä olisi joku ajattelematon idiootti, joka laittaisi vain itsensä kaiken muun yläpuolelle.

Minä nostan hattua joka ikiselle naiselle, joka kärsii samasta vaivasta. Ei ole yhtään reilua, ettei kaikki voi nauttia seksistä. Toivon jokaiselle teistä voimia kipujen keskelle, ehkä joskus ne vielä helpottavat. Minä ainakin toivon niin

ökök

10 kommenttia

 1. Inkku sanoo:

  Ihan kuin omaa tarinaani olisin lukenut.. :/ Keep on going!! #EndoSisters <3 🙂

  • Heidi sanoo:

   Tää on ainakin mulle yksi pahimmista puolista. Onneksi oma mies, ystävät ja endosiskot ovat aina tukemassa! 🙂 Harmittaa, kun näin normaali asia on välillä niin vaikeaa.

 2. Linda sanoo:

  Nämä voisi olla suoraan sanojani! Kiitos vertaistukea antaneille ihanaisille endottarille ♡ kukaan meistä ei saisi olla enää yksin tämän asian kanssa! Ilman tekemääni aloitetta faceen luulisin vieläkin olevani ainoa! Olo helpotti heti kun asiasta uskalsi puhua -ja löysi oikean paikan jonne avautua!! 🙂 Kiitos! Mahtava kirjoitus!

  • Heidi sanoo:

   Kiitos sinullekin! 🙂 Olen huomannut, että endometrioosittaret-ryhmästä on ollut hyvin suuri apu, koska siellä on niin monta, jotka ovat kokeneet saman. Teidän kanssa ei hävetä puhua mistään ja on mukavaa osallistua keskusteluun. Tottakai läheiseni tukevat myös, mutta se on niin erilaista. Ilman muita vahvoja endosiskoja olisin ihan hukassa.

 3. Jenni sanoo:

  Ihanaa että joku muu kirjoitti ensin seksistä.. En voi täysin samaistua tuon kaltaisiin kipuihin kuin sulla, mutta munkin elämässä riivaavat kivut ovat seksin aikana joskus todella hankaliakin, joten tavallaan samaistun :’) tsemppiä kaikkeen!<3

  • Heidi sanoo:

   Joo mä olen aina ollut aika avoin asian suhteen, ja en koe seksin olevan enää mikään tabu Suomessa, mistä ei puhuta. Ja se on kuitenkin joillekin endopotilaille niin suuri ja ehkä elämääkin vaikeuttava asia, joten miksei siitä voisi kirjoittaa? 🙂 Voimia myös sulle jatkoon kaikkiin koetuksiin.

 4. Didi sanoo:

  Onko sinuun mahdollista saada yhteyttä yksityisesti? Tiedätkö, olisiko endottarien läheisille tukiryhmää – itse ainakin välillä kaipailisin sellaista, vaikka pelkään sen kuulostavan typerältä..

Kommentointi on suljettu.