Mun elämän pohjakosketus, osa 2

Aloitin edellisessä kirjoituksessa tätä tarinaa. Tässä osassa mennään todennäköisesti syvempiin ja enemmän triggeröiviin ja ahdistaviin osiin. Näihin jotka on mullekkin hankalampia kirjoittaa. Vaikka olen näitä terapiassakin yrittänyt hoitaa, olen vain joutunut myöntämään että huonoina hetkinä mä vaan olen näiden armoilla. Joten jatketaan..

Sitten alkoi murkkuikä.. Kehittyminen, akne, hiki, some, seurustelu.. Kaikesta tuli pahempaa.. Muistan miten paljon mua sattui joka kerta ku muut puhu meikkaamisesta, hiustenvärjäämisestä, jopa poikakavereista. Mä olin siihen mennessä ollut ihastunut vaan yhteen poikaan, joka jäi mun ainoaksi ihastumiseksi poikaan. (tan tan tunnustus) Siihen mun lapsuudenkaveriin.. Ainut ongelma oli se et se poika ja sen kaverit oli kans meiän luokan ”hylkiöitä”, mut niil oli oma kaveriporukka joka on yhä kasassa ja mä en siihenkään ikinä päässy mukaan. Tää oli se vaihe kun myös siit kiusaamisesta tuli suoraansanottuna sotaa, se oli tosi rumaa ja siit tuli vaan pahempaa. Nää on kans ne vaiheet joita mä muistan enemmän. Aloitetaan siis..

Oltiin oltu päivä koulussa, olin taas tunkenu itteni porukkaan, kuten joka päivä. Olin viettänyt aamulla taas tunnin laittautuen ja miettien mitä teen, jotta saisin tänään vähemmä osumaa.. Noh voi haaveilla, olin kuullut muiden puhuvan että menisivät lähellä olevaan keskustaan pyörillä ja siitä mä vasta innostuin ja kysyin että jos vien repun kotiin ja haen pyörän niin tulisin mukaan. Yllätyksekseni sain myöntäviä vastauksia ja lähdin kotitiemme risteyksestä juoksemaan innoissani kotiin. Tiputin repun eteiseen ja huusin äidille lähteväni kavereiden kanssa pyöräilemään keskustaan, nappasin kypärän ja avaimen. Kun pääsin pyörällä takaisin paikkaan jossa kavereiden piti olla niin siellä ei ollut ketään.  Olin hetken siinä ymmälläni ja sitten tekstasin kavereille että missä ne on? ja vastausta en osannut arvata ’mentiin jo ei haluttu sua mukaan. Mä poljin kotiin ja äiti oli keittiössä tekemässä ruokaa. Ja kun pääsin sisälle ja istuin keittiöön, äiti kysyi miksi tulin näin pian. Se oli kysymys joka rikkoi mun korttitalon, joten mä kerroin kaiken. Kuten tiedetään äidit huolehtii lapsistaan, välillä liikaa. Mun äiti oli jo osannu arvella tätä muttei uskonut todelliseksi.. Äiti oli opettajalle kertonut, joten seuraavana päivänä opettaja piti puhuttelun meille tytöille.. Mutta tää E ratkaisi asian kuten aina, muutama kyynel ja yhtäkkiä mitään ei ollut koskaan tapahtunutkaan.

large (7)

Siirryttiin luokka-aste ylemmäs, joten olen nyt jossain viidennellä tai kuudennella luokalla. Ai niin ja viidennellä luokallemme oli myös tullut uusi tyttö. Ystävystyin tämän tytön kanssa jo jonkun verran, mutta hänkin alkoi ystävystyä tämän E:n kanssa ja sopeutui joukkoon..  Tilanne siis oli minulle jälleen +1-1=0.. Sain jotain ja hävisin silti.  Tää uusi tyttö oli aivan ihana ja vietinki siellä ala-asteaikani parhaat hetket, menin sinne kun kotona tuli riitaa, menin sinne jokainen kouluaamu kahville ja siitä tuli toinen kotini..  Näihin aikoihin aloin sairastamaan. Ensin alkoi oireilemaan polvet, ne oli kipeät ja silloin aloitettiin tutkimukset. Sitten puhkesi Raynauldin oireyhtymä.. Minun ja E:n välejä selviteltiin jopa jonkun ulkopuolisen kiusaamiseen puuttuvan porukan kanssa. Eikä sekään auttanut. Ensimmäisen kohtaukseni aikana olin aivan avuton ja kouluni rehtori vain väitti että piirsin ne jotta pääsen pois koulusta..

Tässä mun ala-asteen päättäjäiskampaus
Tässä mun ala-asteen päättäjäiskampaus

Ja ihan kuin tämä kaikki ei olisi riittänyt alkoi mieleni prakailemaan ja rupesin tekemään todella tyhmiä asioita.. Kokeilin esimerkiksi sosiaalisen painostuksen vuoksi tupakan polttoa.. ja ilkivaltana tuhrin kouluni seinät.. Toivoin syvästi saavani apua mutta sain vain lastensuojeluilmoituksen?! Olisin aina kuvitellut että ensin kokeillaan muuta kuten kuraattoria tai koulupsykologia?   Tämän jälkeen äitini keksi ehdottaa sisäoppilaitosta.. Pohdin ehdotusta pitkään ja päädyin hakemaan sinne kouluun. Odottelin jonkin aikaa ja kerran äitini pisti viestin kesken musiikintuntiani. Kotona katsoin kirjettä joka oli tullut, kirjeen ensimmäinen rivi sai minut itkemään onnesta. ”Sinut on hyväksytty oppilaaksi Anna Tapion kouluun!  Se oli helpotus ja se oli ainut syy minkä takia itkin oman ala-asteeni päättäjäisissä.

large (11)

Niin paljon kuin toivoinkin, ei se loppujen lopuksi ratkaissut ongelmaani. Mielenterveyteni romahti vasta melkein vuotta myöhemmin.. Eikä mitenkään kevyesti vaan olin loppujen lopuksi todella itsetuhoinen ja tilanne kärjistyi yhtenä koulupäivänä hyppytunnin aikana. En muista tarkalleen mitä tapahtui. Joku kämppiksistäni oli puhunut minusta jotain mitä koin loukkaavana. Myöhemmin terapeuttini selitti että se olisi ikäänkuin katkaissut päässäni olleen langan, jolla viitattiin toipumiseeni. Tämän hyppytunnin aikana romahdin lopullisesti ja lopulta soitin äidilleni itkien että mun on pakko päästä kotiin just nyt tai tapan itseni. Näin myöhemmin ajateltuna, olisin voinut hoitaa sen paljon paremminkin. Silloin lähdin pois samana päivänä, enkä muista kuinka pitkäksi aikaa mutta seuraavan kerran kävin vain hakemassa tavarani.. Rakkaat ystävät sieltä, olis ollu ihanaa olla pidempään, toivottavasti ymmärrätte. Loppuvuoden opiskelut hoidin kotona koska en voinut enää silloin vaihtaa koulua. Samalla kun lopetin koulun aloitin nuoriso-psykiatrian avopuolella käymisen, ja jatkan siellä yhä.

large (4)

Vaihdoin kuitenkin syksyllä.. samaan kouluun jossa kaikki kiusaajani. Olin koko kesän ajan aivan järjettömän peloissani, kerran jopa kauppakeskuksessa piilouduin parilta entiseltä luokkakaveriltani. Vaikka olin saanut rehtorin kanssa sovittua jopa etten joudu tilanteisiin joissa joutuisin työskentelemään E:n kanssa samaan porukkaan tai edes samaan luokkahuoneeseen.  Olin aluksi paljon pois koulusta ihan vaan pelkäämiseni vuoksi, äiti joutui saattamaan mua koulubussille ja jopa katsomaan että menen sinne. En edes muista montako kertaa kyynelehdin bussin takaosassa, tämän viidennellä luokalla saaneen ystäväni vieressä.

Jatketaan seuraavassa osassa niin pääsemme jo nykyhetkeen asti ;’)

4 kommenttia

 1. Julia sanoo:

  Voi eii, oon niin surullinen kun oot joutunut kokemaan noin raskaita ja epäoikeudenmukaisia asioita. Ihan ku oisin lukenut omaa tarinaani. Olen kokenut aivan samanlaista kiusaamista monen vuoden ajan ja se on kyllä jättänyt jälkensä. Paljon tsemppiä sulle, uskon että jonain päivänä paha saa palkkansa ja sun kokemukset on vahvistanut sua sen verran, että tulevaisuudessa pystyt elämään täysin normaalia elämää ja kääntämään sen kaiken vahvuudeksi 🙂 <3

  • Jenni sanoo:

   Niin teki, oon ton kokemuksen jäljiltä paljon vahvempi ja se on osasyy siihen että tahdon jakaa tarinaani :’)

 2. Terhi sanoo:

  Mun korvaan ( silmään) sattuu aina tuo lause kiusattujen ihmisten suusta, että olen tuon kokemuksen myötä paljon vahvempi.
  Jos kiusaava ihminen lukee ja kuulee sen, niin eikö se vähän kuin oikeuta jatkamaan kiusaamista, koska hänhän vain auttaa sitä kiusaamaansa tyyppiä tulemaan vahvemmaksi. Eli tekee hyvää työtä, näin kärjistettynä.
  Paljon luultavampaa on, jos olisi saanut viettää normaalin lapsuuden, ilman kiusatuksi tulemisen pelkoa, että ihminen olisi vahvempi ja terveempi, ilman mitään traumoja. Ei tarvitsisi aikuisuuden kynnyksellä/aikuisena setviä kokemiaan asioita vaan elää elämäänsä täysillä.
  Täytyy sanoa omasta kokemuksestani, että mun kiusaaminen yläasteella, ( murrosiän haasteellisena aikana), jonka seurauksena menetin sen hetkiset kaverini, ei tehnyt musta vahvempaa. Päinvastoin se murensi itseluottamukseni ihan tähän päivään asti, olen nyt keski-ikäinen. Siksi tuo ”se teki musta vahvemman”, särähtää korvaani. Ja tuo itseluottamuksen puute ilmenee vähättelynä itseäni kohtaan, arkuutta uusia tilanteita kohtaan sekä ystävystyn huonosti kenenkään kanssa.
  Tarinasi kosketti varsinkin kun joudut vielä sairautesi kanssa kamppailemaan.
  Voimia Sinulle!

  • Jenni sanoo:

   Mulle ”se teki musta vahvemman” on monia asioita koskeva. Koska en mä oo siltä kannalta vahvempi et mun itseluottamus ois 100% tai että voisin paremmin. Mä voin yhä pahoin sen asian johdosta enkä aio antaa anteeksi. Mutta mä oon vahvempi siltä kannalta että oon niin tottunu olemaan yksin ettei se tunnu pahalle. Ja oon vahvempi koska mä uskallan puuttua muiden kiusattujen puolesta asiaan, mä oon hyvin ”törkeä” siinä koska en välttämättä tiedä edes kuka kiusattu on mutta otan asian selville ja ilmoitan sekä kiusaajan että kiusatun vanhemmille ja pidän huolen että asia etenee. Mä en enää hiljene tästä vaikka mitä sanotaan.

Kommentointi on suljettu.