Äiti ja isä onko viikonlopun alkoholit ostettu?

Vanhemmat onko viikonlopun alkoholit ostettu? Ja odotatte/odotat että pääset korkkaamaan ensimmäisen pullon tai lasillisen viiniä?

”Ah Perjantai! Nyt alkoholia kurkusta niin haihtuu viikon stressi ja saa kevyemmän olon”

20180406_134619
Kuva: instagram

Ja tämä toistuu joka viikonloppu?

Joissakin perheissä valitettavasti kyllä.

Joillakin jopa arkenakin. On pakko saada se muutama, että saa olon rentoutuneeksi.

Kotona jossa asuu myös lapsia, alaikäisiä.

”Mutta eihän siinä ole mitään pahaa jos juo yhden/kaksi lasillista viiniä tai muutaman siiderin”.

Kysymys! Sinä joka juot vain lasin viiniä, mitä teet lopulle pullolliselle? Kaadat pois? Viini ei säily kuin muutaman päivän avaamisen jälkeen.

Lapsi ei ymmärrä, miksi isä tai äiti on aina viikonloppuisin niin erillainen ja joskus myös arkena.
Hän pelkää.

”Miksi äiti itkee ja miksi isä huutaa ja riehuu”

”Minne äiti lähti? Tuleeko se enään takaisin”

”En halua että isä on tuollainen aina kun se juo sitä aikuisten juomaa”

”Tuu sisko. Mennään peiton alle piiloon”

”mä pelkään niitä kun ne juo”

”LOPETTAKAA!!”

Haluatko sinä että lapsesi tuntee näitä tunteita?

”No pitäähän lapsen oppia näkemään miten alkoholia käytetään. Ei saa tehdä asiasta tabua”

Sanotaanko, että alle 12-vuotiaan lapsen ei tarvitse tietää miten alkoholia käytetään. Asiasta on hyvä puhua sillon kun lapsi on siinä iässä millon hän ymmärtää, miten alkoholi vaikuttaa elimistössä ja mitä se ylipäätänsä on.

Lapsen ei tarvitse eikä pidä katsoa vanhemman juomista tai humalatilaa.

”No otan aina vain sillon kun lapset nukkuu”

Joo nukkuu, mutta lapsen vaisto on niin voimakas. Hän saattaa havahtua hereille ja ihmetellä mitä on meneillään. Kuuntelee ja katselee salaa. Haistaa kun joku haju on outo ja ei pidä siittä.
Tai mitä jos yöllä lapsi sairastuu? Pystytkö ajamaan autoa?

”No aina voi taksin tilata”

Oikeasti? Humalassa päivystykseen oman pienen lapsen kanssa? Eikö luulis että siinä kohin jo alkais vanhemmalla hävettämään?
Ei, ei kaikilla.

Kuva: instagram
Kuva: instagram

Lapsi reagoi vähäiseenkin juomiseen voimakkaasti. kohtuul­linen ja ongel­matonkin käyt­tö voi ol­la lap­sen mie­lestä jo­tain täy­sin muu­ta. Hienoi­setkin muu­tokset oman van­hemman käytök­sessä, äänen­sä­vyssä ja ha­jussa pelot­tavat hel­posti las­ta. Jo pie­ni vau­va ais­tii täl­laiset asiat.

Muistakaa se.

Itsekkin muistan sen kun vanhemmat ottivat yhdessä sauna olutta ja sen muutoksen huomasi jo ihan parin pullon jälkeen.

”Alkoholiriippuvuus ja alkoholismi on kaikille helvettiä. Se on läheisille ja alkoholisteille paskat housussa, itku kurkussa, tuska sielussa ja pelko perseessä elämistä ja olemista. Kulisseja, jännittämistä ja pahaa oloa töissä, vapaalla, kotona ja konferenssissa. Alkoholismi on suomalainen kansantauti, joka tappaa.”

Lähde: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/01/27/mita-alkoholiriippuvuus

N. Joka neljäs päiväkotien ja ala-aste ikäiset lapset joutuvat näkemään alkoholin liikakäyttöä kotona. Miettikää kun haette lastanne hoidosta tai lastanne koulusta, heistä moni kärsii hiljaa kotona tapahtuvista asioista.

Kuva: instagram
Kuva: instagram

Jos lapsen/lapsien vanhemmat eivät näe ongelmaansa. Voisitko sinä?

Jos tiedät lähelläsi tapahtuvan näitä asioita, tai näet asioita. Älkää sulkeko silmiänne vaan auttakaa.

Voisitko sinä olla jollekkin lapselle aikuinen keneen lapsi voisi luottaa?

”Suomi savuttomaksi vuoteen 2030 mennessä”

Miksi ei samaa asiaa alkoholin kanssa?

Näin ei tule ikinä tapahtumaan. Valitettavasti.

Miksi halusin tästä kirjoittaa ja saada mahdollisesti huonoa niskaan kirjoituksesta, koska joillekkin tämä asia on ihan ok. Olen monissa keskusteluissa keskustellu tästä aiheesta ja n.80% ihmisistä on normaalia juoda kotona lasten ollessa läsnä. ”No eihän se yksi haittaa”. No ei varmasti, mutta miksi se yksikin?

En ole itsekkään mikään absolutisti, mutta jos joskus tahdon ottaa muutaman. Vien lapseni hoitoon yöksi.

Muistan lapsena ajatelleen, että jos joskus saan omia lapsia en ikinä tulisi juomaan heidän edessä. Ja tämän lupauksen aijon pitää.

Tämän lupauksen jos itsekkin olisin saanut kokea. Olisi lapsuuteni ollut varmasti ihana ja turvallinen, mutta en muista omaa lapsuuttani. En kesälomia, en jouluja. Kaikissa oli aina alkoholi mukana joka oli ongelma.Aivoni ovat sulkeneet ne ajat pois, eli koko lapsuuden.

Ja nyt aikuisena en ehkä kärsisi näistä Mt-sairauksista. En tiedä, mutta uskon vahvasti että se menneisyys on tehnyt nämä aikaan.

Toivottavasti tämä pienen pieni kirjoitus herätti edes yhden aikuisen.
Lasinen lapsuus jättää aina jälkensä.

#OleLuottoaikuinen

Instagram: tagpu

Terveisin: Tanja.

6 kommenttia

  1. Maria sanoo:

    Alkoholistien lapsena olen itsekin ottanut linjan etten juo lasten ollessa läsnä, itseasiassa en juo paljoa muutenkaan. Viime vuoden drinkki määrä taisi olla kokonaiset kolme. En halua omaa lapsuuttani kenellekkään ikinä. Sain myös vaikeat mt-ongelmat mukana kannettavaksi, erilaisella lapsuudella voisi olla toisin.

  2. Tuulia sanoo:

    ”Hienoi­setkin muu­tokset oman van­hemman käytök­sessä, äänen­sä­vyssä ja ha­jussa pelot­tavat hel­posti las­ta. Jo pie­ni vau­va ais­tii täl­laiset asiat.”

    Eikö noihin hienoisiin muutoksiin jo kuulu ihan vaikka pms-oireet? Jos parin siiderin rentouttama vanhempi on pelottava lapsen silmien edessä niin miten meistä kukaan pystyy olemaan ”turvallinen” vanhempi? Vaatimus siitä että vanhemman erilaiset mielialat eivät saisi ollenkaan välittyä lapselle on mielestäni aika kohtuuton.

    • Tanja sanoo:

      Mielialojen vaihtelu on normaalia arjessa ja sen täytyy myös lapselle opettaa, että kaikki tunteet on sallittua.

  3. Tuulia sanoo:

    Jatkan vielä eli kuvauksessasi kerrot sairastavasi vakavaa masennusta, pakko-oirehäiriötä ja vaikeaa ahdistuneisuutta. Itse kärsin myös ahdistuksesta ja kun iskee kunnon ahdistus päälle, turvaudun toisinaan rauhoittavaan lääkkeeseen. Mietin vain, että eikö tuo ole verrattavissa juurikin siihen että stressaantunut vanhempi ottaa pari siideriä? Eli ei kärsi lääkitystä vaativasta mt-ongelmasta mutta helpottaa stressiä parilla siiderillä.

    Jotenkin mun kirjoissa esim. olut on melko kevyttä kamaa verrattuna niihin mielialalääkkeisiin joita omastakin lääkekaapista löytyy.

    • Tanja sanoo:

      Joo tosissaan mt-lääkkeet saattavat alkuun vaikuttaa kun aloitus-oireet ovat päällä. Mutta nekin menevät ohi ajan kanssa. Mitä bentsoihin tulee niin niiden käyttö ei PITÄISI näkyä päällepäin jos niitä käyttää oikein ja lääkärin ohjeiden mukaan. Se vaan helpottaa sitä ahdistusta jolloin kykenet toimimaan arjessa. Alkoholi ei ole tarkoitettu lääkkeeksi. Ja itseasiassa se jopa pahentaa ahdistusta tutkitusti.

Kommentointi on suljettu.