Minun mania

Miten se kaikki alkoi.

Uskon vahvasti että äidin kuolema laukaisi minulle tämän sairauden. Äitini kuoli päihteisiin ja vaikka hänkin oli sairas (päihde ja myös kaksisuuntainen), oli hän silti paras äiti, vaikka vaikeaa se välillä oli.

Mutta maniaan.

Mitä Mania on:

Manian tyypillisiä piirteitä on vähintään viikon yhtäjaksoisesti kestävä jakso, jona aikana henkilön mieliala on kohonnut normaalista poikkeavalla tavalla. Usein kohonneeseen mielialaan liittyy myös ärtyisyys. Maniassa olevan aktiivisuus, puheliaisuus, ajatuksen riento ja itsetunto ovat voimakkaasti kohonneet. Hänen unen tarpeensa on selvästi vähentynyt. Henkilöllä on eriasteisia suuruuskuvitelmia, ja hän on hajanainen ja keskittymiskyvytön. Usein hän tuhlaa rahaa arvostelukyvyttömästi, osallistuu kritiikittömästi kaikkeen vaaralliseen, on hyperseksuaalinen ja käyttäytyy sopimattomasti.

Hypomania on maniaa lievempi jakso, jonka oireet muistuttavat maniaa mutta ovat asteeltaan selvästi lievempiä eivätkä koskaan mielisairauteen verrattavissa (psykoottisia). Kaksisuuntaisen mielialahäiriön kakkostyypille ominaisen hypomaniajakson erottaminen psykologisiin tekijöihin ja persoonallisuuden rakenteeseen liittyvistä mielialan vaihteluista on usein varsin vaikeaa.

Hypomanian erottaminen myönteisestä tai luonteenomaisesta innostumisesta on joskus varsin vaikeaa. Hypomaniassa korostuu innostumisen ohella kuitenkin myös ärtyisyys, lyhytjännittyneisyys, keskittymisvaikeudet, unettomuus ja usein myös lisääntynyt alkoholin käyttö.
Lähde: Terveyskirjasto.fi

Instagram
Instagram

Sairastan itse kakkostyypin bipolaarihäiriötä eli kaksisuuntaista mielialahäiriöitä.
Sairastan myös, ahdistuneisuushäiriötä, ocd:tä ja Dissosisaatiohäiriötä.

Ensimmäisen vauhti jaksoni huomasi paras ystäväni. Siihen aikaan kesällä ilmoittauduin monille elokuva-alan avustaja hommiin ja kävinkin niissä. Tuohon aikaan ajatukseni olivat todella vilkkaat vaikka olin vasta ollut masentunut.

Kuvittelin tulevan joksikin julkisuuden henkilöksi ja halusinkin sitä silloin kovasti. En osaa sanoa miksi ajatukseni olivat tuollaiset, mutta uskon sen johtuvan juuri tästä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.

Instagram
Instagram

Koska niin sanotusti normaalisti en ajattele tuolla lailla. Olen rauhallinen ihminen aina, ja ollut jalat maassa. Olen luonteeltani ehkä enemmän boheemi kuin erittäin pinnallinen ihminen. Sisäisesti ainakin.

Tykkään kyllä kauneudesta ja varsinkin Mania vaiheessa, minulla korostuu tämä kauneuden asia. Käytän rahani meikkeihin, hiustuotetteisiin, koruihin ja vaatteisiin.

Tunnen itseni erittäin kauniiksi ja seksuaaliseksi ihmiseksi. Tuntuu kuin olisin maailman halutuin ihminen.

Seksuaalisuus korostuu siinä mielessä että meikkaan paljon ”seksikkäämmin”, pukeudun ja haaveilen seksistä.

Instagram
Instagram

Tiedän vahvasti että tämä ei ole faktaa mutta sillon ajatukset ovat mitä ovat.

En mahda nille mitään

Maanisesessa vaiheessa ihminen tekee asioita mitä normaalisti ei tekisi.
Itselläni onneksi asiat ovat hyvin siinä mielessä, etten käytä päihteitä juuri ollenkaan, joten ne eivät haittaa kun minulla on mania päällä. Tähän auttaa mulla periaatteet. Kaksi perheenjäsentä menettänyt päihteille.

Huomaan myös musiikissa sen, milloin olen depiksessä ja milloin maniassa.
Musiikki on minulle ollut aina erittäin rakas ja olen vasta viime kuukausina huomannut sen, miten se musiikin kuuntelu menee sairauden mukaan.

Ajatuksenjuoksu on niin vilkasta ettei kroppasi pysy perässä. Ramppaan tupakalla jatkuvasti koska en pysty keskittyyn mihinkään tai olemaan paikoillani.

Mielessä saattaa olla kymmeniä asioita Mitä haluaisit tehdä ja katselet niitä. Esim, uusia harrastuksia, vaatteita ja erilaisia kursseja. Mutta onneksi nämä jäävät vain ajatuksen tasolle enkä toteuta niitä. ( joskus olen kyllä).

Se levoton olo ei tunnu hyvältä. Se on erittäin ahdistava olotila. Kroppa tärisee, sydän hakkaa ja tuntuu kun aivot puristuisivat.

Tähän on onneksi lääkkeet. On manian estoon, masennuksen ja ahdistukseen.

Instagram
Instagram

Tässä pieni kuvaus mitä olen aikaisemmin kirjoittanut:

”Minun tieni. Minun mieleni.
Mieli virkeänä, pystyn kaikkeen. Mieleni aivoni ovat onnellinen, en näe synkkyyttä. Minusta on tähän, kykenen ja teen. Ajatukset ovat vilkkaat, kuvittele itsesi karuselliin. Se vain pyörii ja pyörii. Aluksi on hauskaa, naurat ja iloitset. Mutta kun pyöritys jatkuu sinulla alkaa ahdistaan, pelottaan. Se ei enään olekkaan niin hauskaa ja iloista. Hetki hetkeltä olosi pahenee ja pahenee. Kone pysähtyy. Sitten saapuu mustuus ja tyhjyys. Et tunne mitään, et iloitse et naura. Mietit ettei elämässä ole järkeä, päänsisäinen ääni haukkuu sinua. Olet arvoton, et sietäisi elää. Kun taas fiksaillaan aivokemiaa, nouset taas karuselliin ja sama pyöritys alkaa alusta.

En voi ikinä parantua. Minun täytyy yrittää hyväksyä tämä. Tämä on minun polkuni joka vain täytyy kävellä loppuun ja katsoa mitä se tuo tullessaan.”

Elämääni voi seurata:

Instagram: @tagpu

Terveisin: Tanja

Yksi kommentti

  1. Anna sanoo:

    Hyvin kuvattu mitä mania on. Minulla mukana on myös vaan päihteet. Monessa muodossa. Mania satuttaa itseään ja läheisiään.

Kommentointi on suljettu.