Sairaan terve elämä

Huomenna 6.5. vietetään Älä laihduta-päivää. Tämän vuoden teemana on sairaan terve elämä. Nykypäivänä täydellisyyteen pyritään keinolla millä hyvänsä. Osa keinosta voi vaikuttaa terveiltä mutta todellisuudessa ne voivat vahingoittaa sekä kehoa että mieltä.

Älä laihduta-päivä voisi olla edes yksi päivä vuodesta jolloin jokainen voisi ja saisi hyväksyä kehonsa sellaisena kuin se on. Oletko sinä miettinyt kuinka paljon ulkoapäin tulevat vaatimukset vaikuttavat sinun elämääsi? Onko oma elämäsi juuri sinun näköistäsi?

Itse huomaan, edelleen jopa vuosien, nälkäkuurien ja paino jojoilujen jälkeen sekä aikana vertaavani itseäni muihin ja annan toisten odotusten määrittää minua. Kun aloin kirjoittaa blogia, ajattelin, ettei kukaan ota minua tosissaan, koska en ole pelkkää luuta ja nahkaa. Se on väärin! Tämä on minun elämä, minun kroppa ja minun mieliala, silti kaikki muut saavat aika ajoin vaikuttaa niihin. Oli vaikutus kuinka vähäistä hyvänsä, se on liikaa. Heillä ei saisi olla mitään vaikutusta siihen miltä minusta tuntuu.

Mielestäni Älä laihduta-päivä on hieno tapa saada ihmiset ajattelemaan yhteiskunnassamme vallitsevaa painokeskeistä ajattelua. Mitä kukaan siitä lopulta hyötyy? Ei minun elämääni vaikuta se, minkä kokoinen tai muotoinen naapurini on vaan se miten hän käyttäytyy.

Ihmisten tulisi kuunnella omaa itseään sekä toimia oman itsensä tarpeiden mukaisesti. Koska jos et itse tee sitä. Kuka tekee sen sinun puolestasi?

images (3)

Älä laihduta -päivän teesit:

Jokainen voi ja saa hyväksyä kehonsa sellaisena kuin se on.

Ei ole olemassa yhtä oikeaa kehon muotoa ylitse muiden.

Ihminen voi elää terveellisesti ja olla terve koosta riippumatta.

Laihduttamisen ei pitäisi olla ensisijainen tavoite, vaan tavoitteena pitäisi olla kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Moni elää näennäisesti tervettä elämää

Näennäinen terveellisyys tarkoittaa liikaa liikkumista ja liian vähän syömistä. Fyysisesti ihminen voi vaikuttaa terveeltä, mutta voi henkisesti huonosti.

Laihduttamiseen liittyy riskejä

Laihduttamisen epäonnistuminen aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja kelpaamattomuuden tunteita. Laihdutuskeinot ovat usein kaikkea muuta kuin terveellisiä. Jos paino on terveydellinen riski, pitäisi painon pudottaminen tapahtua keholle ja mielelle lempeällä tavalla, jolloin muutos voi olla pysyvää.

Lisätietoja löytyy syömishäiriöliitto – SYLI ry sivuilta:

http://www.syomishairioliitto.fi/ajankohtaista/tapahtumat/ala-laihduta-6-5.html

 

xoxo Henu