Lääkäreitä ja ”lääkäreitä”

Mielialavaroitus. Nyt harmittaa. Sain sitten tänään tilattua terveyskeskulääkärille ajan kipeän käteni vuoksi, ja lähdin töistä aikaisemmin lääkäriin. Jännitti vähän, kun tiesin että meillä on uusi omalääkäri. Lääkäri oli nuorehko mies (kaikki terveyskeskuslääkärit tuntuvat nykyään kumman nuorilta 😉 ), ja kuvailin käden vaivaa, kipua ja puutumista sekä olkapään ja kaulan kipupisteitä. Lääkäri kokeilikin liikeradat ja totesi, että luultavasti joku tukos on tuolla kaulan alueella mikä saa käden hermot pinteeseen. Päätti sitten, että tarvitsen jumppaohjeita sekä fysikaalista hoitoa. Vastasin, että en voi fysikaalisessa käydä fibromyalgian vuoksi, tulen siitä kovin kipeäksi. Tämä taisikin olla lääkärille punainen vaate. Totesi vaan, että fibromyalgiaanhan auttaa liikunta. Ja kirjoitti sen lähetteen fysikaaliseen. Ajattelin, että siinähän kirjoitat mutta minähän en sinne mene. Miksi sitä keksii aina hyvät vastaukset pari viikkoa jälkijunassa? Olisi varmaan pitänyt kysäistä lääkäriltä, että montako vuotta hän on fibromyalgiaa sairastanut ja hyvä jos hänellä liikunta auttaa.

Useimmiten, kun menen jotain ”oikeaa” vaivaa lääkärille valittamaan, varon tarkoin mainitsemasta fibromyalgiasta mitään.  Monille lääkärille tämän jälkeen kaikki vaivat ovat fibroa, ja ne jäävät hoitamatta. Jopa poskiontelotulehdusta on minulla pidetty fibromyalgiakipuna. Hoito ja tutkiminen loppuu kuin seinään, parhaassa tapauksessa lääkäri kirjoittaa kolme päivää sairaslomaa ja kysyy, mitä särkylääkettä haluaisin.

Ja sitten on näitä toisenlaisia lääkäreitä. Oulun kuntoutuksessa oli ilo tavata fibromyalgiaan erikoistunut fysiatri. Hänkin kyllä piti liikuntaa hyvänä asiana, mutta korosti sitä, että sen on tunnuttava hyvältä eikä se saa aiheuttaa lisää kipuja. Esim. minulle ei salitreeni käy, eikä myöskään monille fibroihmisille soveltuva vesiliikunta. Saan valtavat säryt uimahalleista. Tanssiliikunta on se juttu, mikä tuo iloa ja ylläpitää edes jonkinlaista liikkuvuutta. Lihaskuntoakin yritän harjoittaa, mutta teen sen pelkästään kehon omalla vastuksella ilman mitään välineitä. Siihen päälle venytyksiä, niin se olisi se minun coctailini. Ja sitten on niitä päiviä, jolloin sängystä vessaan meno riittää liikunnaksi. Jos lääkäri on perehtynyt edes vähän fibromyalgian mekanismeihin, hän ei yritä tyrkyttää tulehduskipulääkettä vaivoihin. Se ei vaan yksinkertaisesti tehoa. Ei myöskään kortisonipiikit. Fibroon on olemassa lääkkeitä, pitäisi vaan löytää se oma kombo mikä auttaisi. Itse olen siinä kurjassa asemassa, että sitä lääkettä ei ole löytynyt mikä tehoaisi ja nostaisi kipukynnystä riittävästi. Pahinta on vähättely, ja muiden vaivojen ja oireiden lakaisu maton alle.

Fibromyalgikot ohjataan nykyisin diagnoosin jälkeen terveyskeskuksiin tai työterveyteen. Tuurista on kiinni, löytääkö sellaisen lääkärin, joka tästä vaivasta mitään ymmärtää. Eräs lääkäri, jonka hoidossa olin jonkin aikaa, oli sitä mieltä että kaikki vaivani johtuvat huonoista yöunista. Tottahan se on, että unettomuus ruokkii kipuja ja päinvastoin. Mutta huonounisuus nyt vaan kuuluu taudinkuvaan ja sitä on turha lähteä lääkkeillä korjaamaan. Tiedän, että se on loputon suo. Unilääkkeet koukuttavat ja lopulta ei nuku sekuntiakaan ilman lääkettä. Tämä lääkäri lähti apinan raivolla etsimään lääkettä unettomuuteen. Bentsoista kieltäydyin johdonmukaisesti, joten hän etsi kaikki mahdolliset muut lääkkeet, mitä voitaisiin kokeilla. Ja niitähän riitti. Puolen vuoden jälkeen, kun olin entistä kipeämpi ja huonounisempi, puhalsin pelin poikki ja pyysin lääkärin vaihtoa.

Nykyinen työterveyslääkärini on hoitanut minua vuosikausia. Hän oli jonkin aikaa muissa tehtävissä, ja siitä johtui että lääkäri välillä vaihtui. Tämä lääkärini on aina hoitanut kaikki vaivani todella hyvin. Hän ottaa huomioon, että kärsin kroonisesta kivusta, mutta se ei sulje pois sitä, että saatan sairastaa jotain muutakin. Esim. rannekanavaoireyhtymät ja revennyt polvikierukka on korjattu hänen lähetteellään. Työterveyslääkärille pääsyä on nyt vaan rajoitettu paljon säästösyistä. Mutta tänään mietin, että miksi piti lähteä arvauskeskukseen mieltään pahoittamaan. Otin työterveyteen yhteyttä, ja huomenna hoitaja soittaa. Luultavasti pääsen omalle lääkärilleni, mutta hänen aikansa ovat vähissä ja voi olla että joudun odottamaan viikonkin. Toivottavasti käsi ei sano sopimusta irti siinä ajassa ihan kokonaan ennenkuin apu löytyy.

Mutta nyt lähden bailatinoon. Kun se liikunta on niin tärkeää ja auttaa kaikkiin vaivoihin 😉

4 kommenttia

 1. Tietäjä sanoo:

  Toivon, että kerroit sinua hoitaneelle lääkärille kattavasti omasta sairaudestasi ja siitä, mikä on kohdallasi toiminut ja mikä ei, sillä muuten lääkäri melkein ”joutuu” etenemään käypähoidon suositusten mukaan. Itse olen joutunut toistuvasti tekemisiin kyseisen ammattikunnan kanssa erinäisistä syistä ja sen olen oppinut, että lääkäri kuin lääkäri haluaa aina toimia potilaan parhaaksi. Moni ihminen tuntuu olettavan lääkärin olevan jonkinlainen kaiken tiedon päässään pitävä kone, mutta eihän tämä ole lähelläkään totuutta. Lisäksi oletus siitä, että tk-lääkäri tai nuori lääkäri olisi huono lääkäri on naurettava. Kovan seulan läpi täällä lääkärit valikoidaan. Varmasti läpi pääsee myös vähemmän sopivia yksilöitä, mutta aina vika ei ole lääkärissä.

  Toivottavasti oireesi helpottavat ja bailatino auttaa!

 2. Maija sanoo:

  Kiitos kommentista. Jos luet kirjoituksen tarkemmin huomaat, että en arvostellut nuiria lääkäreitä vaan viittasin omaan ikääntymiseen, siihen että lääkärit ovat nykyään nuorempia kuin minä. Olen tavannut aivan ihania ja asiansa osaavia nuoria lääkäreitä tk:ssa sekä sairaalan päivystyksessä. Enkä myöskään arvostellut lääkärin osaamista, vaan ylimielistä asennetta. Tältä lääkäriltä valitettavasti puuttui yksi oleellinen taito eli kyky kuunnella potilasta. Eli tässä kohtaa olisi mielestäni seulan pitänyt olla tarkempi.

 3. Neny sanoo:

  Matala estrogeeni aiheuttaa fibromyalgiaa..saatko estrogeenilääkitystä? Auttaa!

  • Maija sanoo:

   Kiitos vinkistä, estrogeenilääkitystä mulla ei kyllä ole. Arvoja on kyllä mitattu ja pitäis olla ok, mutta ehkä pitäis mittauttaa uudestaan…kun ei tästä nuoremmaksikaan tulla 🙂

Kommentointi on suljettu.