Diabeetikon ”lisäriesat”, eli lisäsairaudet

Toivottavasti edellinen postaukseni avasi hieman teille omaa arkeani diabeteksen kanssa. Loppuun lisäsinkin sanat, että vaikka diabetes ei ole päälle päin näkyvä sairaus, on se päivittäin elämään vaikuttava tekijä. Lisäksi diabeteksen kylkiäisenä tulevat mahdolliset lisäsairaudet tuottavatkin usein harmaita hiuksia.. Vaikka hyvä hoitotasapaino on avain hyvään elämään ja hyvällä hoidolla voidaan ehkäistä lisäsairauksia, niin myös selittämättömistä syistä lisäsairauksia voi tulla itseään hyvin hoitaneelle diabeetikolle. Korostan, että tämä on toki vain minun näkemykseni aiheesta ja pohjaan tietoa omaan sairaushistoriaan. Olenkin tilannut muutama viikko takaperin kaikista sairaanhoitopiireistä itseäni koskevat potilaskertomukset, joista voin seurata oman terveyteni kehittymistä suuntaan ja toiseen. Nykyään minulle tulevat vaivat ovat osittain mysteerisiä ja näin ollen lääkäritkin voivat peilata menneisyydestäni asioita tulevaan potilaskertomuksien avulla.

Ajattelinkin tänään hieman valaista, mitä nämä lisäsairaudet ovat. Tietoa näistä löytyy hyvin Diabetesliiton sivuilta (Diabeteksen lisäsairaudet) ja olenkin käyttänyt apunani liiton sivustoa. Puhunkin nyt tyypin 1 diabeteksen lisäsairauksista, vaikka onhan toki muitakin diabeteksen muotoja olemassa.

Koska silmät ovat sielun peili, hyvin usein ensimmäiset lisäsairaudet todetaan silmänpohjakuvauksien kautta. Yleisin näistä on lievä silmän verkkokalvosairaus, eli retinopatia. Myös minulle tämä on todettu ja olenkin saanut auttavaa valopolttohoitoa silmiini. Hoitamatta jääneet silmät muutosten tullessa voivat johtaa sokeuteen tai ainakin merkittävään näön heikkenemiseen. Onneksi nykyaikana diabeetikon silmänpohjia seurataan säännöllisesti ja mahdolliset pahemmat tuhot voidaan estää hyvissä ajoin.

Nefropatia eli munuaissairaus. Säännöllisistä virtsanäytteistä voidaan testata munuaissairauden alkaminen ja kehittyminen. Kerran vuodessa, kun käyn suuremmissa verikokeissa (josta tutkitaan ihan kaikki mahdollinen..), tsekataan myös munuaisten kunto virtsanäytteen avulla. Joskus arvot ovat olleet hyvin pienesti koholla, mutta tarvetta isommille toimenpiteille ei ole ollut. Todella vaikeissa munuaisten vajaatoiminnoissa täytyy aloittaa hoitona dialyysihoidot tai mahdollisesti tehdä munuaisensiirto.

Hermostomuutokset eli neuropatia. Näitäkin löytyy minulta jo.. Neuropatian oireita on varsin erilaisia. Hermostomuutoksia tulee melkein poikkeuksetta kaikille pitkään diabetesta sairasteneille.

Sepelvaltimotauti, sydäninfarkti ja verisuonten kovettuminen. Diabeetikoilla on jopa kolme kertaa isompi riski sairastua sepelvaltimotautiin tai saada sydäninfarkti. Näitä minullakin tutkitaan vuosittain.

Jalkahaavaumat, katkokävelyoire, neuropatia. Tiesittekö, että puolet Suomessa suoritetuista alaraaja-amputaatioista tehdään diabeetikoille? Useimmiten jalkahaavauman mennessä pahaksi, on pakko suorittaa amputaatio. Yleisin näistä on alaraajan nilkan yläpuolinen amputaatio. Tämä ei ole riskitön toimenpide ja diabeetikoiden kuolleisuusprosentti amputaatioleikkauksissa on huomattavan suuri; jopa 12 prosenttia.

Myös suun ja hampaiden hoito on erityisen tärkeää. Limakalvomuutokset, suutulehdukset, ientulehdukset ja parodontiitti ovat todellinen riesa diabeetikolle niiden ilmetessä.

Ikävä kyllä erektio-ongelmat ovat myös todellisuutta. Taustalla voi olla monia asioita, jotka voivat johtaa erektio-ongelmiin.
(Lähteenä toimi Diabetesliiton viralliset sivut; Diabetesliitto 2016. Elinmuutosten ehkäisy.)

Joidenkin tutkimusten mukaan nuoruustyypin diabetes (tyyppi 1) lyhentää elinikää noin kymmenellä vuodella. Merkittävä osa näistä kuolemista johtuu sydänsairauksista. (Linkki tutkimusartikkeliin)
Lisäksi loppuun mainitsen vielä toki sairauskohtaukselliset litaniat, eli diabeettinen kooma (happomyrkytys), tajuttomuus tai sokki verensokereiden mennessä liian alas, voivat johtaa kuolemaan.

Huh, tulipas paljon painavaa tekstiä! Toivottavasti jaksoit lukea tänne asti. Toivottavasti tämä hieman valaisi taas asiaa, mitä kaikkea diabetes voi tuoda (ja ehkä tuokin?) tullessaan! Näiden sanojen avustuksella tsemppiä kaikille viikkoon!

Kuva: rantapallo.fi/meianmatka-blogista.
Kuva: rantapallo.fi/meianmatka-blogista.

3 kommenttia

  1. Maija sanoo:

    Eipä todellakaan ole mikään viaton sairaus. Ex-appiukoltani jouduttiin aikanaan amputoimaan molemmat jalat diabeteksen vuoksi. Tsemppiä sulle, hoida hyvin itseäsi!

    • Tepa sanoo:

      Kyllähän sitä on tullut hoidettua itsensä hyvin ja tunnollisesti, mutta aika se rupeaa näkymään tässäkin ruhossa. Vaikka hoitoväsymys iskee (ja on pahin tällä hetkellä), pitää yrittää jaksaa pitää itsensä kasassa ja kunnossa. 🙂

Kommentointi on suljettu.