Mystiset ylävatsa kivut

Olenkin jo vähän kertoillut näistä mahaongelmista. Minulla siis on ylävatsa kipuja ja kukaan ei tiedä minkä takia niitä minulla on. Samoja kipuja minulla oli vuosi sitten, kun minut leikattiin suolitukoksen takia, mutta niitä oli myös jo ennen sitä ja valitettavasti vielä sen jälkeenkin, vaikka toivoin kipujen jäävän leikkauspöydälle.

Kipu tulee kramppimaisena. Välillä se on niin pientä, että sen kestää, mutta toisinaan se menee niin pahaksi että päivystykseen joutuu lähtemään. Pari vuotta sitten joulun aikaan kävin melkein joka päivä päivystyksessä hakemassa kipulääkettä joko suoneen tai sitten lihakseen. Sain myös Litalginia tablettina, mutta se ei auttanut oikeastaan lainkaan. Kerran sain eräältä lääkäriltä erilaisia lääkkeitä kokeiluun, mutta niistä ei kyllä mikään toiminut varsinkin kun krampit olivat pahimmillaan.

20140912_192359

 

Minut on tähystetty joka päästä useampaan kertaan, mutta mitään ei ole löytynyt. Vasta leikkauksen jälkeen, rupesivat lääkärit miettimään kapseli kuvausta. Se on siis sellainen, että nielaisen sellaisen aika ison pillerin näköisen kapselin ja se sitten kuvaa koko suoliston läpi ja tulee normaalia kautta ulos. Kuitenkin, koska minut on leikattu, pelkäsivät lääkärit että meneekö kapseli läpi vai jääkö johonkin jumiin. Leikkauksen takia ohutsuolessani (missä tukos oli) saattaisi olla kapeampi kohta, mistä kapseli ei mahtuisi kulkemaan. Niinpä minulle tehtiin koekapseli tutkimus. Eli tämä kapseli sulaisi, jos se jumiin jäisi. Se myös lähetti signaalia, joka pystyttiin lukemaan sellaisella siihen tarkoitetulla laitteella. Noh miten siinä kävikään? Jumiinhan se jäi… Eli sitä tutkimusta ei minulle tehdä ellei aivan pakkotilanne tule. Joutuisin lekurin pöydälle jälleen, jos oikea kapseli jäisi jumiin.

Asia laitettiin sivuun, yllättäen, koska pärjään kuitenkin jotenkuten nykyisellä kipulääkityksellä jotenkuten. Eli Panacodia otan (yksi ei tosin riitä vaan maksimissaan kolme joudun ottamaan, jos pahaksi kipu yltyy) ja sitten on vielä sellainen toinen särkylääke, mikä kuulemma antaa Panacodille potkua. En enää usein joudu lääkkeitä ottamaan, koska kivut ovat pysyneet aikalailla poissa, mutta silloin tällöin jouduin lääkkeisiin turvautumaan.

Kuva lainattu Googlesta
Kuva lainattu Googlesta

Puhuin viime kesänä työkaverilleni näistä krampeista ja hän ehdotti minulle, että jättäisin maidon pois kokonaan. Minulla ei ole laktoosi-intoleranssia ja join maitoa usein janoonkin, joten oli aika hankalaa aluksi olla juomatta maitoa ruuan kanssa. Kuitenkin se auttoi, vaikka se luultavasti ei ole ainoa syy miksi kramppeja saan. Pystyn kahvissa käyttämään maitoa ja mukillinen kaakaota menee vielä, mutta jos sitä enemmän juon niin aika varmasti krampit tulevat. Jogurtteja en uskalla syödä kuin vain joskus harvoin. Ruuan laitossa voin kyllä käyttää maitotuotteita saamatta mitään oireita. Joskus krampit tulevat vaikka en mitään maitotuotetta ole käyttänytkään. Mausteiset ruuat aiheuttavat kramppeja myös. Tänään krampit tulivat taas ja jouduin lääkkeisiin turvautumaan. Yritän olla lääkkeitä ottamatta hirveän usein, koska Panacodiin voi jäädä koukkuun, sillä siinä on riippuvuutta aiheuttavaa kodeiinia. Onneksi harvemmin niitä enää saan. Minua siis ei tutkita enää tämän vaivan takia, mikä hiukan ottaa päähän. Kuitenkin pärjään näiden kanssa ja se on kuitenkin pääasia.

IMG_20160307_215308

Kipua olen oppinut sietämään näiden vuosien aikana, kun on ollut kramppeja ja kaiken maailman tutkimuksia, jotka ovat sattuneet enemmän tai vähemmän. Parempia tuntea kipua, kuin ei mitään. =)

Kaikella rakkaudella; Hanski

Yksi kommentti

Kommentointi on suljettu.