Kasvottoman käskyläinen

Vietettiin meidän toinen hääpäivä romanttisesti keskussairaalan magneettikuvaushuoneessa. Minä putkessa ja toinen henkisenä tukena. Kuvaus taisi kestää kokonaisuudessaan yli puolitoista tuntia. Suurin osa kuvauksesta oli jo suoritettu, kunnes hoitaja tuli laittamaan tehosteaineen suoneeni, kertoen kuvauksen vielä hetken jatkuvan. Ei muu auttanut, kun jäädä vielä köllöttelemään yrittäen pysyä rauhallisena.

Sairaalalta lähtiessämme, todettiin sitten puolison kanssa molemmat, että taisi siellä jotain näkyä, kun pitkään pitivät. Kyllähän siinä oli itku herkässä.

Magneettikuvauksen tulokset tulivat viikkoa myöhemmin. Oikealla hypofyysissä näkyi 7mm läpimittainen mikroadenooma. Eli oikealla puolella aivolisäkettäni oli seitsemän millimetrin kokoinen kasvain. Elettiin helmi-maaliskuun aikaa 2015. Asiakkuuteni siirrettiin naistentautien poliklinikalta sisätaudeille ja lääkitys hyperprolaktinemiaan oli aloitettava heti. Pään magneettikuvaus on tehtävä uudelleen vuoden tai puolentoista päästä.

Lääkettä ei ole tutkittu kamalasti, joten en tahtonut olla koekaniinina ja pyysin lääkevalmisteen vaihtoa. Kuukauden kärvistelin vanhemman lääkevalmisteen kanssa, mikä aiheutti hengenahdistusta, jatkuvaa turvotusta, närästystä, pahoinvointia sekä ilmavaivoja. Haittavaikutukset menivät siihen pisteeseen, että nielin ylpeyteni ja päätin kuitenkin aloittaa uuden valmisteen käytön. Uuden lääkityksen myötä kiusana on enimmäkseen vain huimaus. Vittumainen kyllä sekin.

Lääkeselosteessa suositeltiin ennen lääkevalmisteen käyttöä tutkimaan keuhkojen ja sydämen toiminta (sidekudossairauksien varalta), mutta lääkärini mielestä tämä ei minun kohdallani olisi tarpeellista.

Lääkityksellä arvot saatiin nopeasti laskemaan viitearvojen sisäpuolelle, vaikka heittoa vielä arvojen sisällä esiintyi. Minulle tehtiin huhtikuussa deksametasonikoe, jolla selvitettiin kehoni kortisolipitoisuus. Toukokuussa sain kuulla, että kaikki oli siltäosin ok.

Tämä oli viimeinen kerta, kun kuulin mitään sisätautien poliklinikalta. En saanut minkäänlaisia ohjeita jatkoa varten, enkä koskaan koko hoitosuhteen aikana ollut nähnyt hoitavaa lääkäriäni.

a6bb110d943fc3c5f14686dd17c93765
Kuva Googlesta.

Kesäkuussa ilmoitin polille muutostamme toiseen kaupunkiin, jotta potilastietoni siirrettäisiin. Oli aika jatkaa uusin voimin uudessa paikassa.