Järjestelmän pohjalla

Suomen sote-järjestelmää kehutaan ja haukutaan aika tasapuolisesti, mutta tietääkö kukaan mitä on oikeasti kun se järjestelmä pettää sut kerta toisensa jälkeen? Tietääkö kukaan että siinä järjestelmässä on aukkoja, joihin voi toistuvasti hukkua? Mä tiedän.

Hakemuksia tehdessä on kulunut enemmän kuin tarpeeksi aikaa.
Hakemuksia tehdessä on kulunut enemmän kuin tarpeeksi aikaa.

Kaikki lähtee viime keväästä. Mä täytin 17 ja mun terveys petti totaalisesti ja mä jouduin keskeyttämään koulun. Tukien saaminen loppui siihen sillä jäin pitkälle sairauslomalle, mutta Kela myönsi sairauspäivärahaa vain parin kuukauden ajan. Mä tietenkin soittelin perään selvitelläkseni, jolloin multa pyydettiin uutta lausuntoa työkyvyttömyydestäni. Oli toukokuu ja mä yritin tietenkin tavoitella hoitavaa lääkäriäni, sillä Kela tarvitsee kiireesti lausuntoa. Vastaus oli, että ”mä voin lääkärille ilmoittaa, mutta en osaa sanoa tuleeko aikaa. Eiköhän sulle ilmoiteta jos tulee.” Tässä kohtaa mä siis asuin uudessa asunnossa, jossa minun ois pitäny saada maksettua puolet vuokrasta sekä omat elinkulut, enkä mä saanut mitään tukia!  Mä jäin siis soittelemaan perään pariin kertaan kuukausien kuluessa ja yritin elää toimeentulotuella.

Kyllästyimme odotteluun ja lähdettiin Helsinkiin erikoistuneelle lääkärille, josta sitten viimein tuli diagnoosi. Mutta mä tietenkin luulin että asia selvenisi sillä. Tähänkään mennessä lääkäristä ei ollut kuulunut mitään, ja sitten kun toivuin Helsingin reissusta soitin jälleen. ”Soittelisin taas siitä lääkäriajasta, kun mulla nyt tuli toi uusi diagnoosikin.” ja vastaus oli ”no sulle on sanottu että siitä ilmoitetaan, mutta syyskuulle näyttäisi olevan soittoaika.” Vaikka mä olin erikseen pyytänyt vastaanottoaikaa, sillä mun tilanne oli niin paljon huonontunut.

Jälleen mä odottelin ja hain toimeentulotukea, kunnes kaikki muuttuu taas. Toimentulotuen myöntäjä soitteli jokaisesta hakemuksesta äidilleni ja valitti milloin mistäkin, kunnes nyt totesi että ”myönnämme tuen nyt enään syyskuulle asti ja jos Jenni ei silloin saa muualta tukea niin Jennin olisi paras muuttaa takaisin kotiin.” Mä ja äitini hämmennyttiin todella, sillä kaikki elatussopimuksesta lähtien oli tehty ja niiden päätöksiä odoteltiin, kiitos kaikkien paikkojen kesälomat..

Vaan kerkesinhän lopulta syyskuun lopulla vielä yksityislääkärille, kun ei vieläkään sitä lääkäri aikaa kuulunut. Tämä lääkäri ottikin mut tutkittavakseen, jolloin käytiin moniammatillinen tutkimusjakso. Lopputuloksena mulle suositeltiin palveluasumista, sairauspäivärahaa ja montaa muuta. Noh hakemuksia tässä kirjoiteltu ja hylkypäätöksiä tippuu postilaatikkoon minkä kerkeää. Sillä lääkäri ei suostu katsomaan yksityisen puolen lausuntoja… Eli paperissa on kokonaan väärä diagnoosi!

Nyt on siis tammikuu, odottelen tuon lääkärin vastaanottoaikaa nyt siis jo yli vuoden ajan 😀 miksen odota henkeä pidätellen? Yhä tänäkään päivänä en ole kerennyt tukia saamaan kuin hyvin satunnaisia maksuja, sillä ne on yhtäkkiä hylätty. Ikinä syyskuinen puhelinaika ei toteutunut. Yhä vieläkään kukaan lääkäri ei ota vastuuta mun hoidosta ja ilmeisesti Kela ei myönnä mitään tukia.

2 kommenttia

  1. juha peura sanoo:

    Jenni, josko se SEDY auttaisi sinua ajamaan asiaasi etuusuuksien ja lääkärien kanssa.. taistelu jatkukoon!!!

Kommentointi on suljettu.