Kaksisuuntainen minä.

Mitä kaksisuuntainen mielialahäiriö on:

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on pitkäaikainen mielenterveyden häiriö, jossa esiintyy vaihtelevasti masennus-, hypomania-, mania- tai sekamuotoisia sairausjaksoja ja vähäoireisia tai oireettomia välivaiheita.

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön tunnistaminen ja huolellinen erotusdiagnostiikka ovat tärkeitä, jotta potilas saa asianmukaista hoitoa.

Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön liittyy runsasta oheissairastavuutta ja suurentunut itsemurhariski.

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on useimmiten krooninen, uusiutuva sairaus. Seurantatutkimusten perusteella potilailla esiintyy oireita noin puolet ajasta ja jaksojen välinen oireilu on yleistä. Pääosa oireilusta on masennusvoittoista.

Hoidossa keskeisintä on ehkäistä jaksojen uusiutumista.

Hoidon suunnittelussa on tärkeää selvittää, mikä sairauden vaihe kulloinkin on kyseessä, ja huomioida sairauden elinaikainen kulku.

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidon perusta ovat mielialaa tasaavat lääkkeet ja uudemmat psykoosilääkkeet sairauden ajankohtaisen vaiheen mukaan.

Tiedon jakaminen sairaudesta ja sen hoidosta sekä varhaisoireiden tunnistamisen opetus potilaalle ja hänen perheenjäsenilleen lisäävät hoidon vaikuttavuutta.

Lähde: kaypahoito.fi

Instagram
Instagram

Itsellä kaksisuuntainen havaittiin vasta noin puoli vuotta sitten kun olin intensiivijaksolla viisi kuukautta josta huomattiin, että minulla on selvästi kaksisuuntaisia oireita.
Itsellä on niin sanotusti kakkostyypin kaksisuuntainen.

Minulla maniat eivät mene kauhean pahaksi, vaan ne ovat lähinnä todella vilkasta ajatuksenjuoksua ja myös jonkin verran rahan kulutusta. useimmiten ne rahat kuluvat kosmetiikkaan tai jollakin lailla liittyen Kauneuteen. Myös seksuaalisuus korostuu.

Sekamuotoiset ajanjaksot ovat ehkä vaikeimmat koska et osaa sanoa, Onko sinulla masennus vai oletko maniassa koska mieli voi muuttua parissa päivässä masentuneeksi mutta myös samaan aikaan olla vilkasta ajatuksenjuoksua.

Kaksisuuntainen eroaa kumminkin epävakaa persoonallisuushäiriöstä sen verran; että epävakaa persoonallisuushäiriöisien ajatus vaihtelee päivittäin usein, mutta kaksisuuntaisesta ajanjaksot voivat kestää päiviä jopa viikkoja.

Instagram
Instagram

Olo on ollut helpottunut sen jälkeen kun sain diagnoosin koska sen takia olen osannut ymmärtää itseäni enemmän, enkä aina ruoski itseäni siitä jos oloni menee masentuneeksi. Että miksi juuri nyt taas tämä minulle tulee vaikka yritän kovasti päästä eteenpäin.

Ennen diagnoosia aina petyin itseeni etten osannut itseäni parantaa tai mistään ei ollut mitään apua. Mutta nyt ymmärrän sen että tämä ei ole itsestään johtuvaa vaan ne ovat aivoista riippuvaiset.

Tietenkin kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä kin auttaa elämäntavat.

Ja ne ovat ehkä suurimmat asiat mitä tämä sairauden kanssa pystyy tekemään.

Mutta vaikka kuinka eläisit terveellisesti niin silti olo voi mennä maniaan tai masennukseen. Tärkeintä on syödä lääkkeitä jotka tasapainottavat aivojen aivokemiaa.

Instagram
Instagram

Vaikka tämä on iän ikuinen sairaus mutta voi tulla vaiheita jossa on hyvin tasapainoinen olotila ja se olotila voi pysyä pitkäänkin lääkkeiden avulla.

Ensi kerralla kerron tarkemmin miltä tuntuu olla maniassa.

Elämääni voi ja kannattaa seurata instagramissa, koska siellä näkee sairauden kulkuani. Instagramista löydät minut: @tagpu

Terveisin: Tanja

Instagram: tagpu.

3 kommenttia

 1. Anna sanoo:

  Hyvä kirjoitus oikeasta aiheesta joka koskettaa itseäni syvästi. Ihanaa että joku pukee sanoiksi ajatuksia.

 2. Bipopään päiväkirja, Hilda sanoo:

  Mahtavaa, että muutkin kirjoittavat omalla nimellä ja naamalla. Teksti on hyvää, sujuvaa ja helppolukuista. Ainoa, mitä kaipasin on sun persoonallisuus. Toki ensimmäiseen tekstiin se on hankalaa törkkiä esiin, kun kertoo faktoja 🙂 Mut hei, tykkäsin ja odotan lisää.

  • Bipopään päiväkirja, Hilda sanoo:

   Oho, ei tää ollukaa eka teksti. Pahoittelen 🙂

Kommentointi on suljettu.