Hyvä ja hyvällä tapaa itsekäs muutos

Hei vain!

Ajattelin tulla kertomaan nopeasti kuulumisiani. Olen taas höyrynnyt menemään viimeisen parin viikon aikana.

Aloitin tuossa nelisen viikkoa takaperin ruokavaliomuutoksen. Ajattelin testata tätä painonpudotusmielessä että kolesterolin laskun merkeissä. Takaraivossa jyskyttää lääkärini sanomat sanat siitä, että syksyllä minulle aloitettaisiin mahdollisesti kolesterolilääkitys jos arvoja ei saada alemmas. Minulla kun on niin äärimmäisen vahva sukurasitus korkealle kolesterolille ja sitä myötä sydän- ja verisuonitaudeille. Mielestäni tässä nykyisessä sairaushistoriassa ja elämäntilanteessa on tarpeeksi hallittavaa, joten en kaipaa lisää lääkkeitä elämääni.

On ollut ilo huomata, että ruokavalioni on ollut aikaisemminkin monipuolinen ja onnekseni en ole nirso esimerkiksi kasviksille. Minulla ei ole ongelmia mielihalujen suhteen. En muutenkaan harrasta mässäilyä, ainakaan makean merkeissä, koska en syö käytännössä ollenkaan karkkia tai juo limppareita. Voisin kuvailla nykyistä ”testiruokavaliotani” vähähiilihydraattiseksi sekä proteiinipitoiseksi. Verensokerini ovat tykänneet ihan hyvää tästä sekä käyttämäni insuliinin määrä on tippunut roimasti. Täysin ilman insuliinia en voi koskaan elää. Haluan ajatella, että pidemmällä tähtäimellä tästä on vain hyötyä minulle. Lääkityksien suhteen pääsen näkemään tuloksia vasta syyskuun kontrollikäynnillä, jolloin näen onko muutos aiheuttanut veriarvojen pysähtymisen tai laskemisen.

Myönnän, että ruokavaliomuutokseen hieman osittain ajoi myös täysin yhteiskunnan paineet ulkonäöstä. Sekä edellisessä blogitekstissäni mainitsema ihminen. Alan pikkuhiljaa murtumaan paineen alla. En sano juuta enkä jaata siihen, olenko tyytyväinen ulkonäkööni koska mielipiteeni vaihtelee asiasta tyyliin.. päivittäin. Olen saanut kuulla ulkonäöstäni kommentteja todella usein sekä kierossa päässäni ajattelen painoni olevan haitaksi mahdollisen parisuhteen muodostumiselle. Olen kuulemma äärettömän kaunis, mutta.. sitten ne pari liikakiloa!

Olen aina sanonut, ettei ole helppoa hallita tätä kaikkea omassa elämässään. Varsinkin, kun on sairaus jota pitää hoitaa päivittäin intensiivisesti ja liian äkkipikaiset muutokset saavat terveyden reagoimaan äkkiä huonolla tai hyvällä tapaa asioihin. Diabulimia olisi varmaan pidemmän päälle vienyt henkeni, vaikka pysyinkin nk. ”hyvässä kunnossa silloin”. Sitten oli pakko valita – joko terveys parin liikakilon uhalla tai nopeutettu, itseaiheutettu hautaan meneminen. Valitsin ensimmäisen vaihtoehdon. Ja olen pitänyt siitä kiinni. Vertaisin diabetesta huippu-urheiluun tai maratoniin – pitkällä tähtäimellä on hyvä vain parantaa tulostaan entisestään. En varmaan koskaan tule valmiiksi tämän sairauden ja joskus sen aiheuttamien pelkojen takia.

Ennen kaikkea haluan tehdä tämän kaiken itseni takia. Pieni prosentti minusta on äärimmäisen skeptinen onnistumisen suhteen. Odotan, että saisin tähän rinnalle minulle luvatun Freestyle Libre-verensokeri”skannerin”, jolloin hoidostani tulisi kokonaisvaltaisempaa ja minun olisi helppo ennaltaehkäistä alhaisia verensokereita. Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla kun näitä tuppaa välillä tulemaan vähän yllätyksenäkin..

Tiedän, että ulkonäkö- ja painoasiat ovat vaikeita keskustelunaiheita ja toivonkin, että kommentoidessasi mietit mitä sanot. Kannustetaan toisiamme hyvään ja hyvällä tapaa itsekkääseen muutokseen. Pohdinnantäyteistä viikkoa teille kaikille!

(c)Favim.com
(c) Favim.com

2 kommenttia

  1. Mintti sanoo:

    Hyvällä tapaa itsekäs kuulostaa just hyvältä! Saa, ja pitää ollakin. Mun mielestä ruokavaliomuutos on hyvä juttu, jos siitä tulee hyvä mieli, ja sehän on plussaa jos se muuttaa jotain ulkonäössä, mistä voi myös tulla hyvä mieli. Hyvä mieli on pääasia 🙂 Mulla on syömishäiriötaustaa ja tiedostan miten herkillä ollaan jos ruokavaliota muutetaan tai jos tulee ulkonäköpaineita. Musta kuulostaa hienolta että olet voinut hyvin tuolla ruokavaliolla. Mä olen ollut vuoden alusta gluteeniton vegaani ja se sopii mun mahalle tosi hyvin! Tsemiä syksyyn (saako nyt jo toivottaa syksyä vaikka on vasta elokuu?? :D)

    • Tepa sanoo:

      Kiitos kommentista! 🙂 Dieetti jakaa mielipiteeni muutamaankin osaan, joten olen ollut ristiriidassa onko tämä nyt ollut lähinnä terveydelliseltä kannalta fiksua vai ei. Toki on paljon ollut hyvääkin, mutta aineenvaihdunnallisen sairauden kanssa tie ei ole ollut niin ruusuinen mitä ajattelisi.

Kommentointi on suljettu.