Metformiini, yksi keino muiden joukossa

Minä ja metformiini.

Ollaan oltu tässä jo kimpassa muutaman päivää. Metformiinin tarkoitus on siis vähentää maksan sokerintuotantoa. Tyypillisemmin tätä lääkettä käytetään tyypin kaksi diabeetikoille, mutta myös ”ykkösille” määrätään lääkettä auttamaan paremman hoitotasapainon löytämisessä. Koska on ilmaissut miljoonaan kertaan tahtoni pumppuhoitoon, niin minun pitää kokeilla nyt kaikkia keinoja jotka puoltavat pumpun käyttöä kohdallani. Näitä keinoja ovat juurikin metformiinivalmiste, mahdollinen insuliinien vaihto, insuliiniannostusten viilailu sekä kellottaminen.. onhan näitä. Minun tapauksissa lääkäri ei nähnyt aiheelliseksi vaihtaa insuliinejani, vaan kokeilemme muita keinoja ensimmäiseksi jotka hän voi kirjoittaa lausuntoon mikä menee takaisin erikoissairaanhoitoon arvioitavaksi.

20161019_0757471Tänään aamulla luin Metro-lehdestä tätä ikuista taistelua diabeetikoiden hoidosta.. kuten minunkin tapauksessani, pitää muistaa että myös ykköstyypin diabeetikot voivat joutua käyttämään kakkostyypin diabeetikoiden lääkkeitä, joten alempaan erityiskorvausluokkaan siirtyminen ei auttaisi ketään tässä tapauksessa. (Psst, jos et ole jo siis kuullut, voit lukea aiheesta lisää tästä!)

 

Metformiinin yleisinä sivuvaikutuksina on pahoinvointi, oksentelu ja ripuli. Ja voitte arvata, että totta kai kaikki nämä sivuvaikutukset minulle tulikin. Oksentanut en onneksi vielä ole, mutta ei sekään kyllä kaukana ole ollut. Eilen olin aivan kalkkilaivan kapteenin värisenä töissä ja ruoan syöminen tuntui todella vastenmieliseltä. Lääke kun vähentää ruokahaluja siinä sivussa. Illalla mennessäni joogaan, olin aivan varma, että nyt ne löysät tulee housuun. Kestän mielestäni hyvin lääkkeitä sekä en tahdo valittaa pienestä, koen että sivuvaikutukset ovat pysyneet kuitenkin kohdallani maltillisina. Tahdon todellakin kokeilla, auttaako metformiini minua saamaan verensokereita hieman alaspäin ja ensimmäiset realistiset tulokset rupeavat näkymään noin parin viikon kuluessa. Sitä ennen en luovuta, ellei kaikki tule pihalle totaalisesti kummastakin päästä. Minua hieman inhottaa ajatus että todennäköisesti jos metformiini auttaa, varmaan joudun syömään sitä lopun elämääni. Mutta jos se auttaa minua saavuttamaan lisää elinvuosia ja ehkäisee lisäsairauksia, olen valmis puurtamaan asian eteen todella. Toivon että pahimmat sivuvaikutukset vähenisivät pikkuhiljaa, koska ensiviikolla olen lähdössä lomalle Barcelonaan.

Lisäksi sain eilen postissa kirjeen, että pääsen kuulotutkimuksiin ja lääkärille marras-joulukuun taitteissa. Toivottavasti saan uuden kuulokojeen käyttööni piakkoin, koska useiden flunssakausien takia minulla on ollut todella vaikea kuulla kuulevallakaan korvalla mitään ja muutenkin paikoittain koen että kuuloni on hieman huonontunut kuulevassa korvassani. Kuulotutkimuksessa minulla tutkitaan kuulokäyrän (audiogrammin) avulla, mikä on hiljaisin ääni minkä voin kuulla äänen eri korkeuksilla.

Esimerkkikuva kuulokäyrästä. (c) Leena Lahti, kuulon kuntoutus
Esimerkkikuva kuulokäyrästä. (c) Leena Lahti, kuulon kuntoutus

Summa summarum, olen siis jonossa edelleenkin erikoissairaanhoitoon (jonne toivottavasti pääsenkin), olen jonossa kuulon suhteen kuulotutkimuksiin ja lääkäriin sekä vielä joulukuussa ainakin joudun silmieni takia käymään vielä silmäpoliklinikalla. Tässä välissä toki tulee hoitajakäyntejä sekä mahdollisia muita tutkimuksia.. joten kyllä saa taas loppuvuodenkin rampata terveyttänsä ylläpitämässä. Maltillisen positiivisilla mielin eteenpäin kohti viikonloppua. Kivaa loppuviikkoa teille kaikille. 🙂

2 kommenttia

  1. mintti sanoo:

    Kurjia noi sivuvaikutukset mitä on melkein kaikissa lääkkeissä. Toi pahoinvointi on tosi inhottavaa! Mutta varmaan hyvä jos pystyy verensokerit saamaan hallintaan. Ihanaa että sulla on kivankuuloinen loma tulossa, kuvia sitten sieltä, jookos? 🙂 Toivottavati sivuoireet helpottaa pian ja saat viettää ihanan loman! <3

    • Tepa sanoo:

      Joo, nää sivuvaikutukset on todella kurjia, koska vaikuttaa vielä enemmän omaan jaksamiseen tällä hetkellä. 🙁 Mutta muutamien viikkojen päästä olon pitäisi tasaantua, sitä odotellessa. Laitan seuraavaan tekstiin kuvia Barcelonasta, kannattaa vilkaista. 😉

Kommentointi on suljettu.